Thor, a varázslatos


A képeken látható bengáli macska, Thor tökéletes cirmos bundáját még a sikereket elérő kiállítási macskák is megirigyelhetnék. Smaragdzöld szemeivel nemcsak gazdiját, Rani Cucicov-ot varázsolja el, hanem az internet népe is valósággal rajong ezért a csodálatosan szép macskáért. Pedig a bengáli nem a megszokott házimacska-típus. Valójában egy véletlennek köszönhetjük ezt a macskafajtát, és a róla szóló történet egészen a hatvanas évekre vezethető vissza.
1963-ban egy Jean Sugden nevű macskatenyésztő nőstény leopárdmacskát vásárolt egy állatkereskedésben. Sugden – miután hazavitte az állatot – úgy látta, hogy a foltos macska rendkívül magányos a ketrecében, ezért egy hím házimacskát vett hozzá, hogy ne legyen egyedül. Arra azonban nem számított, hogy a két macska kihasználja a lehetőséget, és szaporodni fognak. Állítólag az első példány e két faj véletlen párosodásából született.
Mostanra viszont már olyan sok ilyen macskafajta jött a világra, hogy a tenyésztési programokban már nincs szükség arra, hogy vad leopárdmacskákat használjanak, hanem a tenyésztők által kitenyésztett macskák párosodnak egymással, így az utódok viszonylag jóval szelídebbek, mint egy vadon élő macska.

A különlegesség – amely ezeket a macskákat egyedivé teszi – azonban megmaradt. Hiszen mégis magukban hordozzák a vadmacska DNS-ét, ami egyedi karakterjegyeket kölcsönöz nekik.
A bengáli fajta szereti a vizet, nagyon hangos és játékos, képes arra, hogy megtanuljon bizonyos trükköket, és még pórázon sétálni is szeretnek. A legszebb rajtuk mégis változatos színű bundájuk, ami rövid, selymes, és gyakran világít, amikor a fény eléri. Nincs két teljesen egyforma macska, de az biztos, hogy a szőrzetük két fő mintázatból áll: vagy pettyes (foltos), amit rozettának is neveznek, vagy márványos, amely azt jelenti, hogy hosszú csíkok vannak a macska bundáján. Márványmintás esetében általában az alapszín a barna, de van fekete is szép számmal, és létezik világosabb fajta is. Népszerű a fekete és ezüst, fókabarna és ezüst, szén, kék árnyalatok, világosabb: szépia, fehér: hóbengáli, rozettás.

Gazdija, Rani Cucicov elárulta, hogy ők bizony elkényeztetik Thor-t, akit úgy szolgálnak, mint egy Királynőt az alattvalók, de számukra megéri: rengeteg szeretetet kapnak cserébe.
Thor – akárcsak a bengáli macskatípus többsége – nagyon aktív, és hamar idegessé és dühössé válik, ha nem válaszolnak a nyávogására. Ez pedig nem is olyan könnyű, mert képes egész nap „beszélni”. Lefekvés előtt úgy viselkedik, mint egy gyerek, mindent bevet, hogy ne kelljen aludni, képes arra is, hogy falra mászik, őrülten viselkedik, hogy elkerülje az unalmas alvást. De aztán pár perc elteltével megnyugszik és lefekszik.
Idegentől nem szalad el, hanem körbeszaglássza őket, megismeri az illatukat, és ha tetszik neki, akkor barátságosan nyávog. Ez jelzi azt, hogy elfogadta a látogatót. 

Thor egyébként ott van a világ legszebb macskái között is.

 

 

Forrás:

boredpanda.com

instagram.com/bengalthor

Tetszett a cikk?

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »