Szabadban? Lakásban?

Szabadban? Lakásban?


Bevezetés a tengerimalac tartás rejtelmeibe

 
Bevezetés a tengerimalac tartás rejtelmeibe
Ebben a cikkben elmondjuk, hogy a lakásban vagy a szabadban kellene-e tartanod a tengerimalacot, leírjuk a különböző lehetőségeket, melyek közül választhatsz, valamint felsoroljuk ezek előnyeit és hátrányait, hogy kiválaszthasd a neked – és persze a kedvencednek – legmegfelelőbbet!

Hol szeretnéd a tengerimalacot tartani?

 

Az első felmerülő kérdés a tengerimalaccal kapcsolatban (a fajta kiválasztásán kívül) az, hogy hol is kellene tartani. Tömören összefoglalva az a kérdés, hogy a szabadban vagy a lakáson belül. A lakásban egész évben lehet őket tartani, a szabadban viszont csak nyáron. Ha télen is kint szeretnéd hagyni, biztosíts számára egy megfelelő, fedett búvóhelyet, mint amilyen a fészer vagy más hozzá hasonló melléképület!

A tengerimalacok nem igazán kedvelik a nagy hőingadozásokat és fontos, hogy a fagytól és huzattól védve legyenek. Az őt körülvevő ideális hőmérséklet 16-18C° körül van. A szabadban szüksége van egy menedékhelyre, ami megvédi a széltől, esőtől és a közvetlen napfénytől. Emellett a ragadózó állatoktól is meg kell őket óvni, például a macskáktól, kutyáktól és rókáktól. Ügyelj arra, hogy ne tudjanak kiszabadulni a kinti „házikójukból".

 

 

tengerimalac-kucko

 

A szabadban tartott tengerimalacok kevésbé szelídek, mint bentlakó társaik akik jobban megismerik gazdájukat, hiszen nap mint nap kiteszik őket az átlagos családi hangoknak, a tevékenységeknek és emiatt elkerülhetetlenül közelebb kerülnek a tulajdonosukhoz.

 

Mennyi helyre van szükség a tengerimalac tartáshoz?

 

Miután eldöntötted, hol fogod tartani az állatot, a következő kérdés az, hogy mennyi helyre lesz szüksége és hány tengerimalacot szeretnél? Minden ketreces állat esetében fennáll az, hogy minél több a hely, annál jobb. Természetesen senki nem rendelkezik végtelen sok hellyel és gyakorlati szempontból nézve léteznek bizonyos határok a férőhelyet illetően. Íme néhány szigorú szabály a minimális helyszükségletét illetően:

  • egy tengerimalac - 2 m2 vagy több
  • két tengerimalac - 3 m2 vagy több
  • három tengerimalac - 4 m2 vagy több
  • négy tengerimalac - 5 m2 vagy több

 

 

tengerimalacok-kint_width

 


Miben lakhatnak a tengerimalacok?

 

Rendben, tehát azt már eldöntötted, hogy kint vagy bent fogod-e tartani az állatokat és mennyi helyre van szükség, de miben is fogod őket tartani?

Számos lehetőség közül választhatsz és a teljesség érdekében mindegyiket részletesen tárgyaljuk a cikk további részében, de már köztudott, hogy a kocka alakú vagy a hullámlemez vagy műanyag kuckók a legmegfelelőbbek. Ha még sosem hallottál erről, ne aggódj, a következőkben részletesen le van írva minden!

Milyen legyen a tengerimalac-lak?>>

tengerimalac-lada


Láda tengerimalacoknak

 

Egy átlagos ládát is használhatunk tengerimalacok tartására, hisz minden szükséges követelménynek megfelelnek: védi őket, árnyékos és huzattól mentes. Sok féle ilyen láda létezik, melyek lehetnek kétszintesek, feljáróval felszereltek és érdekes díszítőelemeket is tartalmazhatnak.

Az egyik legnagyobb gond vele az, hogy általában elég kicsi, főleg ha két vagy több tengerimalacot szeretnénk tartani. Ha a láda mellett döntesz, nagyon fontos az állatnak elegendő helyet biztosítani a szaladgálásra és játszásra, hogy akár naponta többször is mozoghassanak egy keveset. A méretén kívül van más hátránya is, mégpedig az, hogy általában fából készül, így a padló beszívja a vizeletet és a keletkező szag zavarhatja az állatot, vagy akár légzési problémák is felmerülhetnek.

A ládának előnye is van. Először is mozgatható, így könnyen változtathatunk az időjárás körülményeken és egy védett vagy árnyékos helyre is elköltöztethetjük, emellett pedig megvédi a tengerimalacot a ragadozóktól. Azonban ügyelj a lehetséges gyengepontjaira, mert a macskák és a rókák rendkívül ravaszak tudnak lenni, ha gyenge ajtózárakról van szó.

 

 

tengerimalac-ketrec

 


Ketrec tengerimalacoknak

 

A ketreceket főleg a házban tartott tengerimalacok számára tervezték, számos formájú és méretű létezik, de általában két fajtát különböztetünk meg: a hagyományos drótketrecet és a műanyag akvárium típusút. Legtöbbjüknek az alja műanyag, hogy könnyen tisztítható legyen és nagyon fontos, hogy beférjen egy kintről beszerelt vizes tartály, mert a tengerimalacok folyton felborítják a palackokat. Szeretik, ha van hová elbújni, tehát elhelyezhetne néhány csövet vagy dobozkát is a ketrecbe, melyekkel eljátszadozhat vagy elbújhat bennük.

Egyre kevesebben döntenek a ketrecek mellett, mivel a legtöbb túl kicsi ahhoz, hogy kielégítse az állat szükségleteit. A tengerimalacok nagy helyet igényelnek, hogy eleget mozoghassanak és futkározhassanak, hiszen ez rendkívül fontos az egészségi állapotukat és közérzetüket illetően. A ketrecek általában nem tudják mindezt biztosítani.

Ezzel pedig eljutottunk oda, hogy vajon mi a legjobb és legmegfelelőbb „lakás" a tengerimalacoknak?

 

tengerimalac-kuckoja_width


Kocka és hullámlemez vagy műanyag kuckók

 

Mivel a tengerimalacok nem tudnak ugrani vagy mászni, az újonnan elterjedt, olcsó ketrectípusnak a teteje nyitott, egyszerűen körbe van kerítve. Ez viszonylag olcsó és sokkal több helyet nyújt az állatnak, mint más, ugyanilyen áru, hagyományos ketrec. A kocka és hullámlemez tengerimalac ketrecek jóval több előnnyel rendelkeznek más „házikókkal" szemben. Röviden tehát olcsó, alkalmazkodik a szükségletekhez, könnyen megépíthető, illetve nagyon könnyű tisztítani és karban tartani.

Ezeket a ketreceket más, különböző eredetű tároló anyagokból építették; a kocka alakú, 35 centiméter hosszú dróthálózatból áll, melyet eredetileg tároló polcokhoz használtak, de efféle célokra is felhasználható. A kartonplaszt műanyag lapokból áll, melyek a kartonhoz hasonlítanak, csak épp műanyagból készül és tökéletesen megfelel drótketrecek padlózataként. Annyi drótlemezt adhatsz még hozzá, ahányat csak szeretnél ahhoz, hogy a ketrec mérete megfeleljen a tengerimalacnak.

 

tengerimalacok-szabadon


Engedd szabadjára tengerimalacot!

 

Igen, nyugodtan szabadjára engedheted a kedvenced! De előtte tegyél néhány óvintézkedést! Először is tedd biztonságossá a szobákat, tehát az állat ne férhessen hozzá az elektromos kábelekhez vagy vegyi anyagokhoz, melyeket bármikor megrághat. A padlózatot is meg kell védeni, hiszen a tengerimalacok akárhol elvégzik dolgukat, ezért a legjobb a műanyag vagy porózusmentes felület, valamiféle nedvszívó anyaggal leterítve. 

Forrás: haziallat.hu

 

 

Tetszett a cikk?

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »