Perzsa cica gyönyörű cuki cica.

Perzsa cica gyönyörű cuki cica.


A  perzsa macska

 

A szabvány leírja azt az ideális állattípust, mely kulcsfontosságú eszköz a macskák külső vonásainak meghatározásában, beleértve a testfelépítést, a testrészek formáját és elhelyezkedését, a szem és a szőrzet színét, illetve ápoltságát. Bár minden színre létezik egy bizonyos szabvány, van egy általános perzsa leírás, amit minden szabvány elfogad.

 

 

perzsa macska, cica, standard
Nincs egységes standard

 

 

A perzsa macska széles csontozatú, jó arányú, lágy és lekerekített vonalakkal rendelkező állat benyomását kelti. Nagy, kerek feje, és ugyancsak nagy és kerek szeme barátságos kifejezést kölcsönöz a macska pofájának. A hosszú, sűrű szőrzet még inkább kihangsúlyozza a perzsa macska lekerekített formáit.

Fej

A perzsa macska feje kerek és masszív, koponyája széles. Az orr szemhez viszonyított állásától függően különböző típusú fejet különböztetnek meg. A perzsák nyaka közepes hosszúságú vagy rövid és erős, ami biztos alapot jelent a hatalmas fej számára.

Koponya

A perzsa macska koponyája széles és masszív. Homlokrésze kissé domború,  jól kivehető bemélyedéssel a homlok és az orr közti átmenetben.

Orr

A macska orra kicsi, széles, rövid. Az orr hegyének a színe meg kell hogy feleljen azoknak a követelményeknek, amelyeket az adott színváltozat szabványa meghatároz. Az orr leírásban a különböző szabványok között jelentős eltérések vannak. Az egyik megfogalmazás szerint - "egy mélyedéssel középén a két szem között", míg egy másik szervezet szerint - "az orr alsó határa nem kerülhet feljebb az alsó szemhéjnál". Egy brit szervezet ugyanakkor nem ad díjakat azoknak az állatoknak, amelyeknél az orr alsó határa feljebb helyezkedik el az alsó szemhéjnál, továbbá abban az esetben sem, ha a mélyedés nagyon hangsúlyos, és kimondja azt is, hogy az orr ne legyen túl rövid, az orrhegy pedig nagyon kicsi, mivel ez kihatással van a macskák egészségére. Az amerikai egyesületek viszont előnyben részesítik az extrém megjelenésű állatokat.

 

perzsa macska, cica
A perzsa macska Homlokrésze kissé domború

 

Pofa

A perzsa macska arccsontja fejlett, pofája kerekded, telt, nem horpadt. A tipikus jelekhez tartozik az erős állkapocs és a fejlett, kerek áll is. A szája nagy. A távol ülő szemek szintén nagyok, kerekek és fényesek, nagyon kifejező tekintettel. A szemek színe élénk és az adott színváltozat szabványának kell, hogy megfeleljen.

Fülek

A macska fülei kicsik, egymástól távol állóak, formájuk felül lekerekített, meglehetősen alacsonyan helyezkednek el és a sűrű, hosszú, a fül belsejéből kinyúló szőrszálak takarják őket.

Test

A perzsa macska teste nagy vagy közepes, rövid, tömör, mint a váll, úgy a far részen is. A perzsa macskák mellkas széles. A hát rövid és sima, izmos, itt nincs jele az elhízásnak. A farok a test hosszához viszonyítva arányos méretű, nagy, nagyon puha, a hegyéig alig szűkülő ,a végén lekerekített. A perzsa farka kissé rövidebb, mint a többi fajtáé.

Mancsok

A mancsok vastagak, erősek, rövidek, nagyok, a perzsák mellső mancsai egyenesek. A mancs párnácskái a perzsáknál testhezállóak, a színük szabvány szerinti, az ujjak között szőrpamaccsal. A mancsok nagyok és kerekek. A színüknek a szőrzet különböző színváltozatainak kell megfelelnie.

Szőrzet

A perzsa macska szőrzete vastag és puha, enyhén fényes és nagyon hosszú. A perzsáknál megtalálható az úgynevezett oroszlánsörény, egyes egyedek nyakán a szőr hossza 20 cm hosszúra is megnőhet. A szőrzet hosszú, és a has valamint a hátsó lábak combcsont részénél egyfajta nadrágot képez. A legrövidebb szőr a pofán, a fülön és a mancsokon található. A szőrszálak puhák, egyenesek, selymesek és finom szerkezetűek, nem simulnak a testre. A perzsáknál két fajta szőrzet létezik: a vastag, közepes hosszúságú és hosszú, puha, vékony szálú aljszőrzettel.

 

perzsa, macska, szőr
A perzsa macska szőre vastag és puha, enyhén fényes és nagyon hosszú

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »