Mancsokat fel!


Az autórabló medve

 

 

2011 augusztusában a coloradói Durango-ban Ron Cornelius nagy zajra ébredt. Kiszaladt, hogy megnézze, mi történt, és látta, hogy egy autó nekicsapódott a postaládájának. Az autóban a szomszédja terepjáróját ismerte fel, és amint közelebb ért hozzá, látta, hogy a sofőr egy fekete medve.

Valószínűleg a medve élelem után kutatva törte fel a terepjárót, amit aztán véletlenül sebességbe kapcsolt, így az legurult a dombtetőn, és amint kiélesedett a helyzet, a medve menekülőre fogta. Szerencsére az eset sem emberi, sem medveáldozatot nem követelt, viszont a terepjárót igen nagy károk érték. A hátsó ablak betört, a kormánykerék majdnem kiszakadt, és ez a kis kiruccanás más problémákat is okozott a járműnél. Feltételezhetően ez volt az utolsó útja.

 

 

A betörő emu        

 

 

A madarak osztályából, struccalakúak rendjébe tartozó emu nem Délnyugat-Angliában honos, ezért amikor Zoe Parnell devoni őrmester azt a hívást kapta, hogy egy elszabadult emu szaladgál a szomszédos városban, akkor nem vette komolyan a hírt. Arra tippelt, hogy egy pulykát, vagy valami hasonlót kevertek össze egy emuval. De a hatalmas, ausztrál madár valóban emu volt, aki Barnstaple kisvárosában házról-házra járt, és próbált bejutni. Aggasztó volt az a hír is, hogy a madár a főút felé tartott, ezzel veszélybe sodorva magát. Végül a rendőröknek sikerült őt elfogniuk, és átadták a betörő madarat egy helyi állatkórháznak.

 

 

A lopakodó lajhár

 

 

2018 decemberében egy Costa Rica-i kávézó váratlan vendéget kapott egy éhes lajhár személyében, aki a kapu mellett osont be az üzletbe. A biztonsági kamerák bizonyították a lény jelenlétét, ahogy lassan felfedezte a pult területét. Felült egy székre, és kíváncsian tekintett körbe, mindenhez hozzáérve, ami a keze (vagy a lába) ügyébe került. Végül leugrott a székről, ezzel felhívva magára a biztonságiak figyelmét. A kávézó tulajdonosai visszasegítették a lajhárt a vadonba, de még utána is sokat nevettek a történteken, arról nem is beszélve, hogy rendkívül jó reklám volt ez a kávézónak, hiszen a Daily Mail-től a National Geographic-ig mindenki beszámolt a történtekről.

 

 

A Robin Hood macska    

 

 

Egy nap munkába állva Stuart McDaniel, a tulsai GuRuStu marketingcég tulajdonosa meglepődött, amikor egy halom készpénzt talált az iroda üvegajtaja mellett. A nyomok a szomszédos szoba lakójához vezettek, aki az iskola kabalájaként tartott Sir Whines-A-Lot nevű macska volt. McDaniel figyelni kezdte azt, hogy a macska hogyan tesz szert ennyi pénzre, és felfedezte, hogy az ügyfelek úgy játszottak a cicával, hogy pénzt dugdostak be neki az ajtó résén keresztül. A macska pedig elfogadta őket. McDaniel úgy döntött, hogy meghagyja a macska szórakozását, de emberbaráti törekvéssé alakítja. El kezdte összegyűjteni a macska által megszerzett pénzt, majd felajánlotta azt egy helyi hajléktalanszállónak. Még egy online kampányt is elindított, amely a macska becenevén fut: „The Cash-nip Kitty”, és a férfi arra buzdítja a helyieket, hogy törekvéseit néhány dollárral támogassák meg.

 

 

A bizonyítékot ellopó varjú

 

 

2016-ban egy késsel hadonászó férfi szembeszállt a vancouveri rendőrökkel, és a helyszínen ott tartózkodott egy varjú is. A madár egy helyi lakos, Canuck névre hallgató varja volt, aki teljesen figyelmen kívül hagyta a helyszínt lezáró szalagot, és turkálni kezdett a tetthelyen. Felkapta a kést, majd elrepült vele. Tulajdonképpen ebben nem volt semmi meglepő, mivel Canuck már korábban is hírnevet szerzett magának fényes tárgyak eltulajdonítása terén, de még soha nem repült el bizonyítékot szolgáltató fegyverrel. A zsaruk így kénytelenek voltak a madarat üldözőbe venni, aki néhány méteres repülés után elejtette a kést, amit végül bizonyítékként fel is tudtak használni. Noha valószínűleg rajta volt a madár csőr-lenyomata.

 

 

A fehérnemű-rabló macskabetörők 

 

 

A macskák világszerte ismertek kleptomániájukról, már többször is írtam erről! Az angliai portswoodi Peter és Birgitt Weismantel meglepődött, amikor Oscar, a macskájuk mindennap más és más tárgyakkal ment haza. Az ellopott tárgyakat a szomszédos otthonokból, vagy ruhaszárító-kötelekről emelte el. Zokni, kerti kesztyű és női fehérnemű is akadt a talált tárgyak között. Peter és Birgitt fontosnak találta, hogy figyelmeztessék szomszédaikat a macska kleptomániás hajlamaira, ami bár nem szép szokás, a házaspár mégis meghatódott tőle. Hiszen úgy ítélték meg, Oscar az eltulajdonított tárgyakkal őket kívánja megajándékozni. A történet azonban itt nem ért véget, mert közben elindult egy másik hír egy Új-Zélandon élő, Brigit nevű nőstény macskáról, aki szintén szomszédoktól lopott el tárgyakat. Peter és Birgitt úgy véli, az új-zélandi macska Oscar lelki társa lehet, hiszen a szokása ugyanaz. Az, hogy összehozta-e a két család a macskákat, nem lehet tudni, de az biztos, hogy Brigit tárgyai között férfi fehérnemű is szerepelt.

 

 

A tréfás polip

 

 

Otto, egy németországi akváriumban élő, 80 centiméter hosszú polip sok fejtörést okozott az akvárium dolgozóinak még 2008-ban. Otto mindenféle zűrzavart okozott, legyen szó akár az akváriumában található tárgyak egyik helyről a másikra való cipeléséről, vagy arról, hogy a sziklákat csapkodta az üvegben, de olyan eset is előfordult, hogy az akváriumban élő remeterákokkal „fogócskázott”. Szóval, gondozóinak nem sok nyugtot hagyott. A legnagyobb felfordulást mégis azzal érte el, amikor az akváriumban szándékosan áramszünetet valósított meg – három egymást követő éjszakán. A dolgozók először nem is sejtették, hogy az áramkimaradás okozója Otto, de amikor figyelni kezdték, a nyomok hozzá vezettek. Mint kiderült a polip kényelmesen elhelyezkedett az akvárium egy pontján, majd vízsugarat lőtt ki az akvárium felett található fényszóróba, ezzel pedig rövidzárlatot okozott.

 

 

Az éhes sirály        

 

 

Aki valaha is nassolni próbált egy tengerparton, az tudja, hogy a sirályok valódi étel tolvajok. De van köztük olyan, aki a „szakmát” magasabb szintre emelte. El kezdett rendszeresen bejárni egy skóciai pékségbe, ahol minden egyes alkalommal egy zacskó chips-szel távozott. Természetesen fizetés nélkül. Az üzlet alkalmazottai még nevet is adtak a sirálynak, Steven-nek nevezték el a rövidesen internetes szenzációvá váló madarat, mivel az egyik vendég felvette a sirály lopását, és meg is osztotta azt, amint sós és ecetes chipset eszik.

 

 

Az otthont megszálló krokodil

 

 

Minden bizonnyal hallottál már arról, hogy egy szörnyeteg lapulhat az ágyad alatt, de amit a 40 éves Guy Whittall tapasztalt, az még ijesztőbb lehet ennél is. Whittall, a zimbabwei krikettjátékos sokkot kapott, amikor egy reggel felébredt a zimbabwei Humani Lodge-ban. Előző este egy 150 kilogrammos krokodil lopakodott be a szobájába, és az egész éjszakát az ágya alatt töltötte. Elég őrülten hangzik, de Whittall még csak nem is vette észre pikkelyes látogatóját – reggel felkelt, és elment reggelizni. Csak amikor meghallotta a takarítója sikoltozását, akkor jött rá, hogy félelmetesen közel töltötte az éjszakát a hatalmas krokodilhoz. A történetet mindannyian szerencsésen megúszták, Guynak és néhány kollégájának pedig sikerült a krokodilmentő akció és visszaszállították az éjszakai látogatót a közeli gátra.

 

 

A bolti romboló hód

 

 

Az ünnepi vásárlások meghozzák a bűnözést is, ezekben az időkben több a bolti lopás a szokásosnál. Egy esetben azonban egy igazi állatot kerítettek kézre a rendőrök, aki egy boltban tombolt. 2016 decemberében egy hód betévedt egy marylandi kisboltba, és elkezdte ledobálni a karácsonyi díszeket, nagy kárt okozva ezzel a tulajdonosnak. Az üzlet dolgozói attól tartva, hogy a hód elűzi a vásárlókat, és még nagyobb kárt okoz, kihívták a helyi rendőrséget. A rendőrkapitány vagyonrombolással „vádolta” a banditát. De végül a hód szabadlábon megúszta; átadták őt az Animal Control-nak, akik biztonságosan elhelyezték egy vadrezervátumban.

 

 

A majombörtönben élő majmok

 

 

Az elmúlt években az indiai Punjab államban komoly majomügyek zajlottak. A Punjabban élő több tízezer vadon élő Rézuszmajom közül sokan ellenséges viselkedést tanúsítottak, ami veszélyt jelentett az emberekre. Egy majom különösen arról volt hírhedt, hogy 2004-ben zaklatta a lakosokat – ételt lopott tőlük, köveket dobált rájuk, és addig terrorizálta az embereket, amíg azok meg nem etették. Így a majmot a punjabi „majombörtönbe”, vagyis a főemlősök börtönébe küldték, amelyet valamikor az 1990-es években építettek. Mivel Indiában a majmok bántalmazása vagy megölése szentségtörésnek számít, a tisztviselők úgy döntöttek, hogy ez a „börtön”, amely valójában csak egy hatalmas ketrec volt egy meglévő állatkertben, a legjobb megoldás a populáció kordában tartására. A majombörtön azonban megszűnt; 2009-ben Patiala városa humánusabb mentő- és rehabilitációs központtal váltotta fel.

 

 

A kémgalamb

 

 

2015-ben egy fiatal fiú az indiai Manwal faluban észrevett egy galambot, amelynek testén furcsa, ember alkotta jelek voltak. Bevitte a rendőrségre, ahol az állatorvosok dekódolták a lepecsételt üzenetet. Kiderült, hogy a rövid üzenet urdu nyelven lett megírva, ami Pakisztán hivatalos nyelve, és egy pakisztáni telefonszám is olvasható volt rajta. Mivel a madarat Dzsammu régió közelében találták meg, amely egy erősen vitatott terület, amelyre India és a szomszédos Pakisztán is igényt tartott, a bűnüldöző szervek attól tartottak, hogy a madár kémkedés eszköze lehetett. Miután a madáron végzett röntgenfelvételek semmi szokatlant nem mutattak ki, megszüntették a nyomozást, de a rendőrségi jelentések továbbra is „gyanús kémként” tartják nyilván a galambot.

 

 

Forrás:

readersdigest.com.au

Képek: pixabay, wikipedia

Tetszett a cikk?

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »