Kölyökkutya nevelése: III. rész

Kölyökkutya nevelése: III. rész


Mikor ajánlott elkezdeni a kölykök nevelését?

Általában véve a megfelelő időzítés döntő fontosságú a nevelés sikerességét illetően. Ahhoz, hogy egy nevelési intézkedés vagy egy kis tréning az engedelmességre vonatkozóan pozitív kimenetelű legyen, a kutyusnak „készen kell állnia” a gyakorlatokra. Ha éppen a kertben tombol, intenzíven ismerkedik egy új játékkal vagy egyszerűen csak éhes vagy esetleg fáradt, akkor az biztosan nem megfelelő időpont arra, hogy elkezdjék a tréninget. Habár a kölykök nagyon szívesen tanulnak, többnyire nem tudnak túl sokáig egy dologra koncentrálni. Az olyan gyakorlatok, amelyeknél kiskutyájának sokáig kell összpontosítania figyelmét, biztosan nem ideálisak kezdetben. Sokkal inkább ajánlott a nevelést beleintegrálni a mindennapokba és a lehető leghamarabb bizonyos szabályokhoz és rituálékhoz szoktatni kedvencét. Próbálja meg kiskutyáját inkább csak úgy „mellékesen“ nevelni: ügyeljen arra, hogy türelmesen várjon, míg Ön kiporciózza eledelét, soha ne engedjen kunyeráló tekintetének, dicsérje meg, ha nyugodt marad, amikor csengettek és adjon neki jutalomfalatot, ha sikerült neki egyedül a fürdőszoba ajtó előtt várnia nyüszítés nélkül.

Mit kell gyakorolni a kiskutyával?

Egyáltalán nem olyan egyszerű tisztában lenni azzal, hogy mit kell megtanítani zsenge korú négylábújának, tehát hogy milyen dolgokért kell megjutalmaznia és milyen magatartás felett lehet még szemet hunyni. A baráti körből, tanácsadóktól kapott vagy az interneten található nevelési tippek arzenáljában könnyen elveszhet az újdonsült gazdi. Ezért fontos, hogy elsajátítsa a legfontosabb szabályokat, melyeket meg szeretne tanítani blökijének, és napi rutinná tegye. Ez kezdetben biztosan kihívást jelent, azonban a későbbiekben sokkal könnyebbé teszi a mindennapokat. Talán segít Önnek, ha először is felírja magának, hogy milyen alapokat szeretne számára átadni. Következő lépésként nyithat egy tréningnaplót, amibe feljegyzi, hogy mely módszerek voltak pozitív és melyek inkább negatív kimenetelűek.

A kutyanevelés legfontosabb alapjainak áttekintése

Ein Corgi-Welpe gibt Pfötchen

A kölyökkutya nevelésének legfontosabb gyakorlataihoz nem csak a vezényszavak begyakorlása tartozik. Az igazán kicsi ebeknek, akiket kb. 8 hetes korukban választanak el anyjuktól és az új gazdihoz költöznek, először hozzá kell szokniuk az ismeretlen környezethez. Bizalmat kell kiépíteniük új gazdijukhoz, meg kell érteniük a házirendet és meg kell tanulniuk, hogyan bánjanak az idegen emberekkel és állatokkal.

Ajánlott az első napokat együtt tölteni a kölyökkutyával és sok szeretetet és időt áldozni rá, hogy biztonságban érezze magát. Gyakran szólítsa a nevén, ölelgesse és játsszon vele, valamint hagyja, hogy a kezéből egyen valami finomságot: így építi ki bizalmát és gondoskodik arról, hogy jól érezze magát Önnél – ez minden további nevelési cél legfontosabb alapja.

Szobatisztaság

Ezekben az otthon töltött első napokban már elkezdheti szobatisztaságra nevelni apró négylábúját – kétségtelenül ez a nyugodt együttélés alapfeltétele új lakótársával. 2-3 óránként menjen ki vele és dicsérje meg, ha az utcán végezte el kis vagy nagy dolgát. Vezessen be minél hamarabb fix időpontokat, amikor sétálni viszi, például ébredés után, ebéd előtt vagy után és mielőtt lefekszik. Fontos, hogy alaposan megfigyelje kis kedvencét. Ha idegesen ide-oda szagolgat a lakásban, akkor az lehet annak a jele, hogy „illemhelyet“ keres magának. Ne szidja le, ha kezdetben még „baleset” történik és a szőnyegre üríti ki hólyagját. Ha éppen elcsípi, hogy ezt csinálja, akkor egy rövid, erőteljes „Fúj!“ vagy „Ki!“ bőven elegendő, hogy a tudtára adja, ez nem tetszik Önnek. A szobatisztaságra való nevelés nem egyik napról a másikra történik és sok türelmet igényel.

Határok felállítása ugatás, harapás és karmolás esetén

A kiskutyák előszeretettel fedezik fel a világot szájukon keresztül. Még nem tudják, hogy a bútorok értékesek és nem szabad szétrágcsálni őket, valamint azt sem fogják fel, hogy az emberek sokkal érzékenyebbek a harapásra, mint amennyire alomtestvéreik voltak. Ezért már korán állítson fel kutyusa számára határokat és következetesen tartsa is magát azokhoz. Jelezze számára a nem kívánt magatartást és a kívánt viselkedés esetén pedig alaposan dicsérje meg. Így megtanulja, hogy meddig mehet el és hogyan kell viselkednie ahhoz, hogy megkapja hőn áhított jutalmát.

A legjobb, ha leszoktatja kedvencét a túlzott morgásról, ugatásról vagy az asztalnál való kunyerálásról úgy, hogy ignorálja azt. Ha kutyusa ilyen magatartást tanúsít, akkor ezzel az a célja, hogy magára hívja az Ön figyelmét - akár csak azért, hogy foglalkozzon vele, játsszon vele vagy enni adjon neki. Ha nem enged a viselkedésének, akkor hamar megtanulja, hogy ilyen módon nem éri el célját.

Pórázon vezetés

A pórázon vezetés is a kölyöknevelés alapjaihoz tartozik. Azok a felnőtt ebek, akik rángatják a pórázt, igazi problémát jelenthetnek – nem mindig olyan egyszerű visszatartani őket, mint a könnyű kölyköket. Ezért tanácsos már a kezdetektől a laza pórázon való sétát is felvenni a kötelező programba. Még akkor is, ha nagyon édesnek találja, ahogyan kis négylábúja ügyefogyottan felfedezi a világot és legszívesebben mindenhova szaladna utána – semmi esetre se tegye! Már a legelejétől mutassa meg neki, hogy Ön vezeti a pórázt, nem pedig fordítva. Ne kutyusa határozza meg az irányt, hanem Ön! Azért, hogy az eb Önre figyeljen séta közben és alkalmazkodjon az Ön tempójához, illetve irányváltoztatásaihoz, érdemes már kicsi korában arra figyelni, hogy a póráz mindig laza legyen. Amint pajkos kiskutyája elkezdi húzni a pórázt, álljon meg. Csak akkor folytassa a sétát, ha visszamegy Önhöz és újra laza lesz a póráz.

A pórázon vezetés gyakorlásához kiváló feladat a következő: helyezzen el egy jutalomfalatot vagy egy szeretett játékot a földön kellő távolságra Önöktől. Kutyakölyke feltehetően egyből oda akar majd szaladni. Mégis tartsa vissza vagy akár még jobban távolodjanak el a kívánt tárgytól. Csak akkor közelítsenek felé, ha kutyusának sikerül követnie a tempóját, miközben a póráz laza marad. A jutalmat tehát csak akkor kapja meg, ha megtanulja megfékezni magát.

Ein Huskywelpe sitzt auf der Straße

Folytatás: Kutyanevelés IV. résszel
Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »