Kölyökkutya nevelése I. rész

Kölyökkutya nevelése I. rész


Kölyökkutya nevelése : I. rész

A szeretetteljes és következetes nevelés az ember és kutya közötti békés, stresszmentes együttélés alapja.

Kölyökkutya nevelése

Minél előbb, annál jobb? Garantáltan helytálló ez a mottó, ha egy kölyök neveléséről van szó. A zsenge korú kutyák rendkívül kíváncsiak és még előítéletektől mentesen tekintenek a világra. Ezt érdemes kihasználni és játékosan – de következetesen – megtanítani nekik, hogy mit várnak el tőlük és milyen viselkedésmódok nem kívánatosak.

Kölykök nevelése: a kutyáknak szabályokra van szükségük

A szeretetteljes és következetes nevelés az ember és kutya közötti békés, stresszmentes együttélés alapja. Ha a kutyusok már a kezdetektől megismerik a helyüket a családban és a határaikat, akkor ez nem csak a házban uralkodó harmonikus hangulatra hat pozitívan, hanem az ebek egészséges fejlődésére is. A kutyák falkaállatok, ezért mentális jólétükhöz világos struktúrákra és szabályokra van szükségük. Egy hanyag vagy bizonytalan gazdi, aki túl nagy szabadságot ad kedvencének vagy nem következetesen viselkedik, az összezavarja fiatal négylábúját és nem kívánt vagy akár veszélyes magatartáshoz vezethet, amiről a felnőtt kutyát már nagyon nehéz leszoktatni.

Mi mindent kell egy kölyökkutyának megtanulnia?

Tulajdonképpen mi mindent kell egy kölyöknek megtanulnia annak érdekében, hogy a későbbi együttélés zavartalanul működjön? És mikor ideális elkezdeni a kis bundások nevelését? Ezeket a kérdéseket már biztosan Ön is feltette magában, ha azon gondolkozik, hogy beköltözzön Önhöz egy kiskutya vagy akkor, amikor magához vett egyet. Nem kérdés, hogy egy heves kölyökkutya teljesen a feje tetejére állíthatja a családi életet és nem kis káoszt okozhat a házban. Ezért is olyan fontos, hogy már a kezdetektől egyértelművé tegye a kis szélvész számára, hogy mit szabad és mit nem.

Világos irányvonal a kezdetektől

Új lakótársa hűséges tekintetével és ügyefogyott mancsaival természetesen megnehezíti majd, hogy mindig konzekvens maradjon. Ki tud ellenállni egy bájos kölyöknek, ha egy kis darab kolbászt kunyerál az asztalról vagy kényelmesen bekucorodik a gazdi ágyába? Hogyan is érthetné meg egy kutyus, hogy felnőttként hirtelen már nem élvezheti ezeket a privilégiumokat? Ezért inkább már az első pillanattól érdemes egyértelművé tenni, pontosan hogyan is képzeli el kedvencével az együttélést, milyen viselkedés fontos Önnek és mi az a magatartás, amit semmi esetre sem tud tolerálni. Ha az Ön által világosan meghatározott irányvonalhoz már az elejétől tartja magát, akkor az eb hamar megtanulja, hogy hol a helye és felnőttként sem fog problémát okozni.


Folytatás : Kölyökkutya nevelése II. részben 

 

Tetszett a cikk?

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »