Képeken a vadhörcsög


Az osztrák természetfotós, Julian Rad egy teljes évtizedet töltött el vadhörcsögök társaságában, és itt vannak a legjobb képei.

 

 

Ha azt mondanám, hogy most képzelj el egy hörcsögöt, valószínűleg elképzelnéd a szőrgombócot egy ketrecben, miközben körbe forog egy keréken. Hiszen ezek a rágcsálók hihetetlenül népszerűek házi kedvencként. Tudtad azt, hogy léteznek vadhörcsögök is? Én sem, amíg nem költöztem ki Londonba, és az egyik parkban nem találkoztam velük.

Így néz ki egy vadhörcsög:


 

A mi házi kedvencünkként ismert hörcsögfaj csak egyike a különböző típusú, és eltérő helyeken élő hörcsögöknek. Világszerte valójában körülbelül 26 hörcsögfaj él, és közülük a legtöbben szabadon.

 


 

A képeken látható vadhörcsögök kétségtelenül az egyik legaranyosabb, természetben élő lények. Julian Rad fotós az elmúlt 10 évet ezeknek a nagyon ritka európai hörcsögöknek a fényképezésével töltötte. A vadhörcsög csak néhány európai országban látható hörcsögfaj, így szerencsére nem kell sokat utazni, ha látni szeretnénk néhányat. Az aranyos hörcsögképek láttán felmerülhet a gyanú, hogy Julian minden szabad percét azzal töltötte, hogy tökéletes felvételeket készítsen, bár nyilván azért más feladatokat is ellátott.

 

 

Ezek a hörcsögök nagyon szorgalmasak – és sok mindenben másként élnek, viselkednek, mint ketrecben élő társaik. Hiszen nekik élelemről is saját maguknak kell gondoskodniuk. Habár kicsik, mégis nagyon szorgalmasan dolgoznak, többek között azon, hogy a föld alá hatalmas élelmiszertároló kamrarendszereket építsenek fel, így akár 65 kg táplálékot is félre tudnak tenni a téli hónapokra. Ez egy nagyon kemény munka egy ilyen apró kis hörcsögnek.

 

 

 

 

A kis vadhörcsögök nemcsak élelmiszertároló kamrákat, vagy olyan odúkat építenek, ahol el tudnak rejtőzni a ragadozók elől, de még arra is időt szakítanak, hogy megrágcsálják a kukoricát, vagy szaglásszák az illatos virágokat, tehát hogy élvezettel töltsék el életüket kint a szabadban.

 

 

 

 

 

Sajnos, az európai hörcsög 2020-ban bekerült a kritikusan veszélyeztetett állatok kategóriájába, ami azt jelenti, hogy egyetlen lépésre van a kihalástól. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió vizsgálatai szerint az elkövetkező 30 évben ki is halhat, ha nem történik valami csoda. Bár a hanyatlás okait a szakemberek nem teljesen értik, valószínűleg az élőhelyek elvesztésével, a szennyezéssel, és az éghajlatváltozással áll összefüggésben. 

 

 

 

Az olyan vadfotósok, mint Julian, nemcsak abban segítenek, hogy az emberek megismerkedjenek a különböző élőlényekkel, hanem a képek erejének segítségével felhívják a figyelmet a veszélyeztetett fajokra is. Juliannak hihetetlen tehetsége van az egyedi és gyönyörű pillanatok megörökítésében, és ez az elmúlt tíz év termését végignézve teljesen egyértelmű.

                                                                                                                                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                


Forrás:

instagram.com/julianradwildlife

Tetszett a cikk?

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »