Hát nem cuki?


Tippek az önfeledt pocakidőért

A megfelelő fejlődés érdekében kulcsfontosságú a baba hasra tétele, amit célszerű minél változatosabbá, szórakoztatóbbá tenni a kicsi számára. Ehhez adunk pár tippet.

Tippek az önfeledt pocakidőért (fotó: Getty Images)
 
 
A kisbabák egy nap alatt akár 15 órát is eltölthetnek háton fekve, ez számít alap testhelyzetnek, a szülők ezt preferálják. Ennek egyik oka, hogy az ajánlások szerint a háton alvást érdemes preferálni a csecsemőknél, mivel a kutatások szerint a hason alvás növeli a bölcsőhalál kockázatát. Ahhoz azonban, hogy a gyermek megfelelően fejlődjön - előkészítsük testileg a forgást, kúszást, mászást -, kulcsfontosságú a nyak, hát, törzsizmok fejlesztése. Ennek legjobb módja, ha minél több időt tölt hason a kicsi az éber órákban.
Ám nem csak a mozgásfejlődés miatt indokolt a hason töltött idő növelése! Erősen javasolt a fejforma miatt is, hisz a háton fekvés a puhább csontozatú, nagyobb buksijú babáknál fokozhatja a koponya ellaposodását. Továbbá a hasfájást intenzitását is képes csökkenteni a picinél, ugyanis segíti a bélgázok távozását.
Ne lepődj meg, ha nemtetszését fejezi ki a pocakidő alatt: egyfelől nem ez a megszokott pozíciója, megerőltető még számára a fej megtartása, másfelől frusztrálhatja, ha nem látja, vagy nem éri el azokat a tárgyakat, amelyek felkeltik az érdeklődését. Próbáld meg játékkal és változatossággal oldani a feszültségét, hogy minél jobban kitold a pocakon töltött idő arányát!
- A szülők sok esetben csak azt figyelik, forog-e a baba, ám legalább ilyen fontos a helyes "hasalás" és alkartámasz is, hisz ez az alapja a forgásnak - figyelmeztet Kovács Andrea gyermekgyógytornász, a Mackórendelő szakmai vezetője. - Van olyan, amikor a kartámasz helyett "repül a baba", azaz csak a pocakján támaszkodik. Ilyenkor széttárt karral felemeli magát, megfeszíti a hátizmait, repülőre emlékeztető pózban tartja magát. Ez nem helyes, ugyanakkor nem kell egyből aggódni, hisz ha csak időnként "repülőzik", és gyakrabban tartja magát karral, nincs baj. Ha csak "repül", akkor azonban érdemes szakemberhez fordulni. Lehetséges, hogy nem elég erős a vállövi izom, vagy túl feszes a hátizom, esetleg nem elég érett a kicsi mozgáskoordinációja - magyarázza a szakember.
Vannak babák, akiknél a házi gyermekorvos gyengébb fejkontrollt állapít meg. Akiknél ilyen probléma jelentkezik, azoknál az alkartámasznál is adódhat nehézség. Esetükben még fontosabb a nyak, vállöv erősítése és a mozgáskoordináció fejlesztése. 

Mit várhatunk el reálisan a babától a hason lét kapcsán?

Ha még 2 hónaposan nem képes sokáig kitartani magát, nem kell aggódni, azonban 3-4 hónaposan már meg kell tartania a testét alkartámaszban 5-10 percig - hangsúlyozza Kovács Andrea. Az alkartámasz lehetőleg ne egy puha matracon történjen, hanem keményebb felületen - tanácsolja a szakember -, például szőnyegen, habitapin, anya pocakján, pelenkázón (természetesen felügyelet mellett).
A mozgásfejlődési stádiumok hónapról hónapra, amelyeket megalapoz a pocakidő:
  • 2. hónap: látványosan nő a nyak, fej tartásának kontrolláltsága
  • 3. hónap: a baba 45 fokos szögben képes tartani a fejét, miközben alkaron támaszkodik
  • 4. hónap: a kicsi 90 fokos szögben emeli a fejét
  • 5-6. hónap: átfordul hasról hátra és fordítva, többet akar hason lenni, mint háton
  • 7-8. hónap: elindul a mászás
  • 9-10. hónap: feláll, kapaszkodva jár
  • 11-12. hónap: megjelenhet az önálló járás
  • Kapcsolódó: Ezért fontos, hogy hason legyen a baba

Mikor iktassuk be a pocakidőt a napi rutinba?

A szakértők ajánlásai szerint már újszülött kortól lehet próbálkozni, ám ekkor még csak 1-2 perces időintervallumban gondolkozz. Fokozatosan érdemes emelni az ebben a testhelyzetben eltöltött időt, 3-4 hónapos korára kitolható félórára a pocakidő. Lényeges: ide számít a hason való nézelődésen, játékon túl az anya vagy apa pocakján való hason lustizás is, amikor a szem- és a testkontaktus szülőnek és babának rengeteget pluszt ad.
Három hónapos korra már minden bizonnyal oldódni fog az ellenérzése a kicsinek, hisz ekkor már elég erős ahhoz, hogy kinyomja magát karral, így jócskán megnő a mozgásszabadsága, több mindent elér és tud szemrevételezni. Addig is, ha nyűgösen reagál, válts vele pozíciót, majd később próbálkozz újra a hasra tétellel!
Nagyon fontos: a pocakidőt ne közvetlen az étkezések utánra időzítsd, mert könnyen visszaköszönhet az anyatej, tápszer. Inkább szundi vagy peluscserét követően tedd hasra a babát!

Tippek, hogy szórakoztatóbb legyen a hason töltött idő

Fektesd a lábadra!

Az is rendhagyó megoldás, ha te a hátadra fekszel, az összeárt két alsó lábszáradra fekteted hasra hosszában a babát, hogy a szemkontaktus meglegyen. Kezeinél fogva tartsd meg! A lábaid előre-hátra mozgatásával arra készteted a kicsit, hogy intenzívebben használja a nyak- és hátizmokat.

Repülőzzetek!

Különösen apukák szeretik ezt a játékfajtát. (Nagyobb izomerő- és alkartulajdonosok előnyben!) Fektesd a babát hassal az alkar, fejjel a tenyér felé. Majd adj ki motorhangot, s közben sétálj tempósan a kicsivel előre, mintha ő lenne a repülő. Nagyon fogja élvezni, meglásd! S közben észre sem veszi majd, hogy ügyesen tartja közben a kis fejét.

Labdára fel!

Ha van gimnasztikai (fitness) labdád, akkor vedd elő, mert a nyak és hátizmok fejlesztésében is nagy hasznát veheted. Helyezd pocakra a babát a labdán, tartsd biztosan, ám közben próbáld meg óvatosan mozgatni a labdát, hogy a kicsinek megdolgoztassa a törzs-, nyakizmait a helyváltoztatás, az egyensúlyozás.

Pocakpárna vagy összetekert törölköző, takaró is jól jöhet

Létezik C-alakú párna, amellyel meg tudod támasztani a kicsit a hónalja, mellkasa alatt, így segítheted, hogy több mindent lásson a világból, ezáltal tovább lekötheted a figyelmét, növelheted a pocakidőt. Ha nincs ilyen pocakpárnád, megteszi egy összetekert törölköző vagy takaró is. Ilyenkor érdemes olyan dolgokat odatenni, ami érdekelheti a babát: kontrasztos kártyákat, kihajthatós, neki való mesekönyvet, esetleg más, korának megfelelő élénk színű, csörgő, zörgő, sípoló játékot.

Pocakidős játékok

A legtöbb játszószőnyeg úgy van kialakítva, hogy a baba hason is számos szórakoztató ingert kap - legyen az beépített babyzongora, tükör, sípoló gomb, csörgő, színes, húzható, megmarkolható, textil állatkák, vagy felhúzható, zenélő a figurák. Ha nincs játszószőnyeg, akkor egy vastagabb plédre helyezzük a kicsit, és tegyünk köré néhány (ne túl sok) színes plüsst, vagy előbb említett egyéb, izgalmas játékot, babatükröt.

Lazítsd el masszázzsal!

Különösen fürdés előtt vagy után jön ki a lépés egy kellemes babamasszázsra. Fontos, hogy ne szoptatás után, vagy közvetlen előtte történjen. Legyen kellemes a hőmérséklet, ne fázzon a kicsi! Tedd hasra, és finoman masszírozd át a hátát, előbb keresztben, majd hosszában, fentről lefelé haladva. Ezután jönnek a végtagok. A kart a kéz, majd ujjak követik, a lábaknál ugyanígy - fentről lefelé kell haladni.
Légy kitartó, kreatív, s legyél a pocakidő alatt a babával! Hisz ezáltal nemcsak a mozgás- és agyfejlődését segíted, de a kettőtök közötti kapcsolat, kötődés is erősödik.
Forrás: babaszoba.hu
 
Tetszett a cikk?

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »