Elefántbébik


Az elefántok olyan gyengéd óriások, akiket mindannyian ismerünk és szeretünk – de a kölyök elefántok még a felnőtt példányoknál is menőbbek. Itt az ideje, hogy most jobban megismerkedjünk ezekkel az imádnivaló állatokkal, akiket úgy is tekintenek, mint a „holnap mamutjai”, noha a mai elefántok nem a mamutok leszármazottjai. Az elefántok a ma élő legnagyobb szárazföldi állatok, egyben a legtermetesebb szárazföldi emlősök.

A vadfotózás szerelmeseinek és tapasztalt szakembereinek köszönhetően most megnézhetjük a legcukibb Dumbókról készült felvételeket. Következzék most 23 aranyos, szeretetreméltó elefántbébi, akik vidám perceket okoznak mindenkinek.

 

Forrás: GallowBoob


Forrás: Shah Rogers


A 2000-es évek elejétől genetikai vizsgálatok nyomán bizonyosodott be, hogy az erdei elefánt nem az afrikai elefánt alfaja, hanem önálló faj, így az ázsiai elefánttal együtt háromra emelkedett a ma is élő elefántfajok száma.

 

Forrás: Ismeretlen


Forrás: Ismeretlen


Forrás: Willy THUAN


Az elefántok száma erőteljesen lecsökkent, elsősorban élőhelyeik fogyatkozása és a vadászat miatt. Amíg 1979-ben még mintegy 1 300 000 elefánt élt Afrikában, 1989-ben már csak 600 000. A 2010-es évek elején a vadon élő ázsiai elefántok számát 37 000–57 000 közé tették; a háziasított egyedek száma mintegy 15 000. Ezért az elefántfélék minden faja védett.

 

Forrás: Sangdeaun Lek Chailert


Az elefántok nagyfokú empátiát mutatnak, bármilyen más fajjal szemben. Például természeti katasztrófa esetén képesek felismerni, hogy vészhelyzet alakult ki, és a mentőkutyákhoz hasonlóan segítségére lehetnek az embereknek.

 

Forrás: Robbie Prehn


 

Forrás: Gary Brookshaw
 

 

Forrás: Björk Alicke

 

Forrás: Joe Klamar

 

Az elefántfélék hímjét, nőstényét, illetve kicsinyét a bika, tehén és borjú szavakkal jelöljük. A rekordméretű állatok vemhessége is rekordhosszúságú, mintegy 22 hónapig tart, és az elefántborjú 250 kilósan jön a világra. Születésük után körülbelül három hónapig elég ügyetlenek, és alig tudnak valamit kezdeni a testükkel, gyakran megbotlanak. A borjak körülbelül három liter tejet fogyasztanak naponta, ezt a szokást gyakran tíz éves korukig betartják. Míg a hím elefántok körülbelül 12 év után elhagyják a csordát, a nőstények egy életre a családjukkal maradnak – ez jó hír minden elefántszülőnek, aki nem tudja elviselni a gondolatot, hogy felnőtt elefántlányaik elhagyják a családi fészek melegét.

 

Forrás: Roger N. Clark


Forrás: Barbara Arstall


Forrás: Rupankar Mahanta


Forrás: Ismeretlen


Forrás: Diana Robinson


Forrás: Johan Swanepoel


Forrás: Reid Park Zoo


Forrás: Ismeretlen


Forrás: Marco Garofalo


Forrás: Ismeretlen


Forrás: Antje Wenner-Braun


Forrás: Solent News and Photo Agency


Forrás: Roberto Schmidt


 

Forrás:

boredpanda.com

wikipedia.org

 

Tetszett a cikk?

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »