Egy rókacsalád titkai


Nagyon szeretem Deirdre Denali Rosenberg fényképeit, aki az állatokat természetes környezetükben fényképezi le. Deidre számára már gyermekkora óta fontos szerepet tölt be a természet, imád hegycsúcsokra mászni és állatokat fotózni. A most következő képeinek főszereplője egy rókacsalád lesz, akit egy sétája során fedezett fel.

Egy szép tavaszi reggelen Deidre úgy döntött, hogy elmegy egy rövidke sétára otthona közelében, hátha összefut néhány vadon élő állattal. Nem sokkal később meglátott a réten egy rókát, amint éppen vadászott. Deidre nem sokat vacillált, elhalasztotta a sétát azért, hogy megfigyelhesse a rókát. Mivel Deidre egész életét a természetben töltötte, ezért tisztában volt azzal, hogyha az állat észreveszi, akkor azzal megváltozik a viselkedése, és így ez a „találkozás” befolyásolja az állat cselekedetét. Ezért nagy távolságra állt meg a rókától. Kb. egy órán át tudott rejtve maradni, de aztán az állatot elnyelte a vastag bozót…

Másnap Deidre korábban indult útnak, és azzal a nem titkolt céllal, hogy megkeresi a rókát. Még napfelkelte előtt a rétre ért. Leült egy kis fűcsomóra, és várt, hátha felbukkan az állat ismét. Szerencséje volt, mindössze 20 perc elteltével meg is jelent. Felfelé ment a dombon, nagyon csendben, szinte hallani sem lehetett léptei zaját. Szájában ételt cipelt. De akkor Deidre egy lyukra lett figyelmes a közelében, ami addig elkerülte a figyelmét. A lyukból apró vörös fejek bukkantak fel. Rókabébik várták a reggelit.

 

 

Deidre úgy emlékszik erre a tavaszra, mint élete egyik legszebb időszakának kezdetére. A következő négy hónapban hetente többször is megfigyelte a rókabarlangot. Látta, hogy ezek az apró kis állatok hogyan nőnek fel, hogyan válnak pici, ügyetlen kis szőrmókból erős, nagy és ügyes felnőtt rókává. Látta azt, hogy milyen szeretetreméltó a vörös róka családi fészke. Milyen gondoskodó és gyengéd a rókamama a kölykeivel. Ezek a csodálatos állatok nagyon sok mindenre megtanították a nőt az együtt töltött rövidke idő alatt. Nemcsak a vörös róka viselkedését sikerült megfigyelnie, de Deidre sokat tanult önmagáról is, és rájött arra is, hogy mi a legértékesebb a világon.

 


 

Deidre úgy gondolja, a természet a legértékesebb a világon. Akár nagyvárosban élünk, akár vidéken, esetleg faluban, a természet mindenhol ott van, és egy valódi kincs. Deidre megosztott néhány olyan tanácsot is, amit érdemes figyelembe venni mindenkinek, aki vadon élő állatokat szeretne lencsevégre kapni.


  • A vadon élő állatok megfigyelésekor fontos, hogy elegendő helyet biztosítsunk nekik!
  • Soha ne etessük őket, mivel ez biztosítja, hogy az állatok egészségesek maradjanak.
  • Ha bébi állatokat vagy fészkelő-helyet észlelsz, az állatok biztonsága érdekében, a pontos helyet ne tárd a nyilvánosság elé. Ha túl sok ember jelenik meg a közelükben, és figyeli meg őket, vagy esetleg beleavatkozik az életükbe, akkor a felnőtt állatok úgy gondolják, hogy azonnal el kell hagyniuk a területet végleg – és menekülés közben esetleg elhagyják a kölykeiket.
  • Minden esetben távolról csodáld az állatokat! Sokkal szórakoztatóbb és biztonságosabb!

 

Az alábbi fotókat azokban az időkben örökítette meg Deidre, és szerencsénkre megosztotta őket a nyilvánossággal. Íme néhány kép a csodálatos rókákról!

 
 


Forrás:

deirdredenaliphotography.com

 

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »