Ausztrália egyik legcukibb lakója, 2. rész

Ausztrália egyik legcukibb lakója, 2. rész


A lassan mozgó koalát az evolúció egyik legnagyobb ajándékának tartják, amely egyszerű levelek fogyasztásával képes boldogulni az életben, nem iszik, de napi 22 órát alszik. A kenguruk mellett a koalák Ausztrália leghíresebb állatai, emellett irtó cukik is. Magazinom oldalán, egész héten a koala lesz a téma, így képzeletben elutazunk Ausztrália különböző régióiba, hogy látogatást tegyünk ennél a csodálatos állatnál.

Rövid sorozatom első részében csak úgy általánosságban beszéltem erről a kedves állatról, a harmadik részben megismerjük majd azokat a helyeket, ahol láthatunk koalákat, a mostani, második részben pedig megismerkedünk egy igen ritka fajtával, valamint ismertetem a legnagyobb veszélyeket is, amikkel egy koalának szembe kell néznie. Tartsatok velem, ha titeket is érdekel ez a különleges állat. Összeszedtem a legfontosabbakat róla.

 

Az ausztrál kontinens egyik legcukibb állata: a KOALA

 

Az ausztrál állatkertben él a ritka fehér koala

 

Forrás: Australia Zoo / Tourism Australia

 

Néhány évvel ezelőtt a queenslandi ausztrál állatkertben egy koalamama fehér koalát hozott a világra. Az intézmény állatkórházának igazgatója, Rosie Booth kihangsúlyozta, hogy a nőstény koala szép szőrzetét nem az albinizmus okozza, hanem valószínűleg egy olyan genetikai sajátosság a felelős érte, amelyet anyjától, Tiától örökölt. A bébi koala barna szeme és orra is megerősíti ezt, nyilvánvaló tehát, hogy nem pigmenthiányos állatról van szó. Az erszényes állatoknál a fehér bunda ritkaságnak számít, még az albínó példányoknál is ritkább.

 

Forrás: Australia Zoo / Tourism Australia

 

Az állatorvostudomány gyakran ezüstös génként emlegeti azt az állapotot, amikor egy amúgy szürkésebb színű állat fehér, vagy nagyon sápadt szőrzettel születik. A koalák bundájának színe egyébként is változó, a világosszürkétől egészen a barnáig terjed, még a vastagságúk is más az északi, és más a déli régiókban.

A tejfogakhoz hasonlóan végül kihullik a babaszőrük, és megjelenik helyette a felnőttkori szín. A Közép-Queenslandi Egyetem ökológusa, Dr. Alistair Melzer elmondta, hogy több mint 20 éve nem látott fehér koalát, pedig rendszeresen figyeli a vadon élő emlősöket.

A szakértők szerint egy ilyen koalának nehéz lenne túlélnie, ha a vadonban élne, így hatalmas szerencséje, hogy fogságban született.

Mint ahogy a vadon élő állatok legtöbbjének, a koalákra nézve is számos veszély leselkedik, ilyen például a sas, vagy a bagoly. Az pedig, ha fehér színnel születik meg egy koala, rontja a túlélési esélyeit, mivel nem tudná magát megfelelően álcázni, hiszen feltűnő színe miatt könnyen prédává válhat.

 

Forrás: Australia Zoo / Tourism Australia

 

Deborah Tabart, az Ausztrál Koala Alapítvány elnöke azt remélte a fehér színnel világra jött koala születésekor, hogy népszerűsége segít majd abban, hogy fel tudják hívni a figyelmet a fajmegőrzés fontosságára. A koalák ugyanis teljesen eltűntek Ausztrália egyes területeiről. A queenslandi Sunshine Coast-i Egyetem kutatói szerint, ha ilyen gyorsan halnak ki az egyes koala populációk, akkor tíz év múlva már szinte nem is marad belőlük.

 

Nézzük meg, milyen veszélyekkel kell szembenézniük a koaláknak!   


Nemcsak állati „ragadozók” a koalák életében

Az amúgy is lecsökkent koala népességet sok minden más mellett ragadozók is veszélybe sodorják. A koalák természetes ellenségei a dingók, a baglyok, a sasok, a varánuszok és a pitonok.


 

 

A száraz évszakban fellépő erdőtüzek sok koalát is megölnek. Gyakran ezért az erdőirtás miatt a koalák sztyeppei tájon élnek, meglehetősen ritkán elhelyezkedő fákkal, amelyek a legrosszabb esetben egy út közelében vannak. Ebben az esetben a területek nagyobbak, mivel csak így biztosítható, hogy elegendő táplálékot adó fa legyen ott, ahol koalákat lehet látni.

A városok eukaliptuszfákkal borított zöldterületein is megtalálhatók koalák, ezek azonban nem biztosítanak számukra megfelelő élőhelyet. Az itt élő állatok sajnos mindig veszélyben vannak: autók, kutyák, úszómedencék, és emberek által okozott veszélyek áldozataivá válnak. Az élőhelyüket az utak és a kerítések építése tönkreteszi. Mivel a koalák néha olyan lassúak, gyakran elgázolják őket az autók. Ahol 20-30 évvel ezelőtt még eukaliptusz-erdők nőttek, ma utak futnak át Ausztrália táján, házakkal és városokkal szegélyezve. Időközben a koala élőhelyeinek 80 százaléka megsemmisült. A koalapopulációk száma ugyanis közvetlenül függ az élőhely méretétől, az ott növekvő táplálkozási szempontból releváns eukaliptuszfajok számától és a növényzet sűrűségétől. Ha egy élőhelyet leszűkítenek vagy részekre osztanak, az élőhely ökológiai teherbíró képessége a területével arányosan csökken. A tisztások vagy erdőtüzek miatt a koalák számos korábbi elterjedési területe ma a stabil populációhoz szükséges minimális méret alá esik. A becslések szerint a városi élet nem kedvez a koaláknak: évente 4000 állatot gázolnak el autók, vagy ölnek meg kutyák. Sok koala megbetegszik, megvakul, vagy elpusztul.

Ráadásul a koalák populációjának emelkedését az sem segítette, hogy egészen a 20. század elejéig majdnem a kihalásig vadászták a koalát, elsősorban a bundájáért. Az utóbbi években néhány kolóniát komolyan veszélyeztettek a betegségek, elsősorban a chlamydia.

 

 

A koaláknak nagy, összefüggő erdős területre van szükségük és képesek hosszú távolságokat is megtenni ennek érdekében. A kontinensen egyre növekvő emberpopuláció mezőgazdasági vagy építkezési célokra elfoglalja a koalák élőhelyét, visszaszorítva őket a bozótosokba. Az Ausztráliai Koala Alapítvány 40 000 négyzetkilométer feltérképezése után azt állította, hogy a koalák természetes élettere lényegesen lecsökkent. Noha az egyes fajok nagy területeket fednek le, a koalák lakókörzete csak „szigetekben” maradt fenn. Ezeket a szigeteket koordinált módon kell védeni és helyreállítani.

 

Mi jelenti a legnagyobb veszélyt a koalák számára?     

Van egy szakértőkből álló testület, akik az erdőtüzek őshonos fajokra gyakorolt hatásaival foglalkoznak, és ők már egy ideje figyelmeztetnek az élőhelyek pusztulására. Éppen ezért a legnagyobb veszélyforrás a tűz a kedves kis állatok számára.

 

 

A szakértők ennek érdekében már rendkívüli intézkedéseket hoztak, és stratégiát dolgoztak ki az érintett területek helyreállítására. Januárban Sussan Ley környezetvédelmi miniszter azt a nyilatkozatot tette, hogy Ausztrália egyes részein előfordulhat, hogy a koalákat veszélyeztetett fajnak kell nyilvánítani. Az állatvédő aktivisták becslései szerint ma mindössze 40-80 ezer koala él Ausztráliában. Amikor a 18. század végén európaiak betelepítették az ausztrál kontinenst, még milliók voltak. Az erdőtüzek súlyosan veszélyeztetik a koalákat az ausztrál Új-Dél-Wales államban. Az első felmérések szerint az ottani erszényes állatok populációja 80-85 százalékkal csökkent – ​​mondta Stuart Blanch, a WWF környezetvédelmi szervezet munkatársa egy sydney-i parlamenti vizsgálat során. Sajnos, a tények ismeretében az sem lenne meglepő, hogy akár 10 000 koala is életét veszítené a tűz, és az emiatt keletkező szárazság miatt. Az állam egyes koalapopulációi 2050-re, vagy még korábban eltűnhetnek. A tűz, a szárazság és az erdőirtás megsemmisíti az új-dél-walesi erszényes állatok fontos élőhelyét, és ez a koalák kipusztulásához vezet.

 

 

Hogyan lehet megmenteni a koalákat?       

Számos olyan szervezet alakult, ahol adományozhatunk, vagy akár örökbe is fogadhatunk egy rászoruló koalát.

Az ausztrál 2019-es és 2020-as erdőtüzek után a WWF eltökélt szándéka, hogy változtasson a koalák szomorú történetén. Emiatt az egész világra kiterjedő kampányt indított az ausztrál WWF: „Útban a kétmilliárd fa felé” címmel. Ennek céljaként határozta meg, hogy a következő évtizedben legalább kétmilliárd fát mentsenek meg, és ültessenek el.

Emellett erőfeszítéseket tesznek, hogy megállítsák az erdőirtást, a már meglévő bokros és erdei területeket megvédjék, és új fák ültetésével helyreállítsák más vadon élő állatok élőhelyét is.

Két weboldalon is lehet olvasni további segítségekről:

 

Betterplace.org

Itt közvetlenül egy olyan szervezetnek adományozhatunk, akik mentik a koalákat. A szervezet a Foundation for National Parks & Wildlife (FNPW) ausztrál partnerszervezettel együtt gondoskodik azokról a vadon élő állatokról, akik erdőtüzek miatt veszítették el az otthonukat. Az önkéntes vadvédelmi munkások nagy hálózata éjjel-nappal azon dolgozik, hogy megtalálják a sérült állatokat, például a koalákat és a kengurukat, elsősegélyt nyújtanak nekik, majd gondoskodnak róluk és igyekeznek biztonságos otthont találni ezeknek az állatoknak. 

 

Koalahospital.org

Ők azt hirdetik, hogy FOGADJ ÖRÖKBE EGY KOALÁT! Azzal, ha támogatunk egy-egy sérült, vagy beteg állatot, akkor ezzel megkönnyítjük számára a kezelést, és biztosítjuk azt is, hogy vissza tudják engedni őket idővel az otthonaikba, a természetbe. Az örökbefogadással segítünk nekik, hogy fenntartsák és bővítsék az élőhelyet, és további kutatásokat is végezzenek a koala élőhelyeivel, betegségeivel, étrendjével és szokásaival kapcsolatban.

 

 

 

Forrás:

animalsaroundtheglobe.com

bbc.co.uk

Képek: Australia Zoo / Tourism Australia, és pixabay.com

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »