Ausztrália egyik legcukibb lakója, 3. rész

Ausztrália egyik legcukibb lakója, 3. rész


A lassan mozgó koalát az evolúció egyik legnagyobb ajándékának tartják, amely egyszerű levelek fogyasztásával képes boldogulni az életben, nem iszik, de napi 22 órát alszik. A kenguruk mellett a koalák Ausztrália leghíresebb állatai, emellett irtó cukik is. Magazinom oldalán, egész héten a koala lesz a téma, így képzeletben elutazunk Ausztrália különböző régióiba, hogy látogatást tegyünk ennél a csodálatos állatnál.

Rövid sorozatom első részében csak úgy általánosságban beszéltem erről a kedves állatról, a második részben pedig megismerkedtünk egy igen ritka fajtával, valamint ismertettem a legnagyobb veszélyeket is, amikkel egy koalának szembe kell néznie. A harmadik részben megismerjük azokat a helyeket, ahol láthatunk koalákat. Tartsatok velem, ha titeket is érdekel ez a különleges állat. Összeszedtem a legfontosabbakat róla.

 

                                                                     

Az ausztrál kontinens egyik legcukibb állata: a KOALA

Feltetted már magadnak a kérdést, hogy hol találkozhatsz koalával? Összegyűjtöttem a legjobb helyeket, ahol vadon, egy koala-rezervátumban, vagy egy parkban élnek.


 

A legjobb helyek a vadon élő koalák megtekintéséhez és érdekességek Ausztráliáról            

Az alábbi listában olyan helyek találhatók, ahol koalákat láthatunk. Az összes felsorolt hely Ausztráliában található.

                                         

Raymond-sziget, Victoria

 

A Raymond-szigeten ilyen jó dolga van egy koalának. Forrás: commons.wikimedia.org

 

A Raymond-sziget egy kis sziget a Gippsland-tavakon, az ausztráliai Victoria keleti részén, Melbourne-től mintegy 300 km-re. A sziget körülbelül 6 km hosszú és 2 km széles, és csupán 200 m-re fekszik a tengerparttól, Paynesville városával szemben.

A 20. század elején Victoria államban a koalákat a kihalás veszélye fenyegette, ezért az állatok nagy részét átvitték a Raymond-szigetre, amely nemcsak hogy egy veszélyek nélküli sziget, de még szaporodásra is tökéletes. A koalák olyannyira megfelelőnek találták a helyet, hogy egy idő után kihalás helyett a túlnépesedés jelentett veszélyt számukra, mivel a kis szigeten nem találtak annyi élelmet, amely mindegyikük számára elegendő lett volna. Így az egyetlen megoldás az volt, hogy a koalák nagyját átköltöztették Victoria állam más részeire, így máshol is növelni tudták a populációt.

De mi a helyzet ma a szigeten?

Napjainkban legalább 300 koala él ott. Ráadásul a szigeten létrehozták a Koala Shelter nevű központot, ahol a sérült és a beteg koalákat látják el. A szervezet léte az adományozóktól függ, mivel mindenki önkéntesként végzi ott a munkáját.

Hol lehet koalákat találni a Raymond-szigeten?

Valójában mindenhol, de mindenképpen érdemes nyitva tartanunk a szemünket, és a fák tetejére is felnézni. Van egy kis ösvény a szigeten, amit Koala Trail-nek neveznek, amely egy kb. 1,2 kilométeres útszakasz, és egy falun, majd egy erdei részen vezet keresztül. Az erdő mentén pedig fákon ülő, mászó, pihenő, ásítozó, vagy éppen alvó koalákat pillanthatunk meg. Néhányan a fák tetején bújnak meg, de olyan is akad, aki csak néhány centiméterrel feljebb van a földtől, így könnyen észrevehető. Ezek a kis állatok olyan jól érzik magukat a szigeten, hogy semmi sem zavarja meg őket, miközben a sétáló ember is bátran élvezheti ennek a csodálatos helynek a nagyszerű hangulatát. S ha szerencsénk van nemcsak koalákat láthatunk, hanem kengurukat, nagy gyíkokat, színes papagájokat, és hangyászsünöket is.

 

Kennett River, Victoria

 

Néha a koala is kimerészkedik a Kennett River partjára. Forrás: otwaysaccommodation.com

 

Kennett River egy kis tengerparti város Victoria államban, Ausztráliában. A Melbourne-től 174 kilométerre nyugatra, a festői Great Ocean Road Otway parti részén található város népszerű turisztikai célpont, amely 27 km-re helyezkedik el a Lorne üdülővárostól.         

A terület a tengerpartra nyíló gyönyörű kilátásáról, a Great Otway Nemzeti Parkról és a szörfözésről ismert. Ha vad koalákat szeretnél látni, akkor ide érdemes lehet ellátogatni. Egy-két kilométeres útvonalon esélyünk van arra, hogy megpillantunk néhányat, ha a Grey River Road útszakasz irányába haladunk, a Great Ocean Road-on ugyanis van egy eukaliptuszfákkal szegélyezett rész. Ott élnek ezek a gyönyörű állatok és vagy alszanak, vagy másznak. Kis szerencsével könnyen észrevehetjük őket. Alig lehet egyébként eltéveszteni ezt az utat, mert rengeteg turista jár arrafelé. Persze a legtöbbjük nemcsak a koalákra kíváncsi, hiszen Kennett River városában földön sétálgató kakadukat és papagájokat is láthatunk.

 

Cape Otway, Victoria

 

Háttérben a világítótorony. Forrás: lightstation.com

 

A Cape Otway szintén az ausztráliai Victoria államban található, a Great Ocean Road-on van; a terület nagy részét a Great Otway Nemzeti Park határolja.

Mindenki, aki Ausztrália világhírű Great Ocean Roadján halad keresztül, elhalad a Cape Otway mellett is – szó szerint: a legtöbben csak elhaladnak mellette. A Cape Otway-re ugyanis nehéz rátalálni, hiszen ez igazából csak egy kis kitérő, amely a Great Ocean Road egyik csücskében van, és nem olyan híres, mint a többi hely. Még egy ok, hogy közelebbről is szemügyre vegyük ezt a rejtett, kissé távoli paradicsomot. A Cape Otway a Great Otway Nemzeti Parkhoz tartozik, és a Great Ocean Road régió legdélibb csücske. Egy 14 km hosszú, részben burkolt út vezet el odáig. Akik már megtették ezt az utat, azt mondják, hogy az autóút önmagában is egy élmény: sok zöld domb mellett kell elhaladni, majd aztán a Great Otway Nemzeti Park esőerdejében kötünk ki, ahol végtelen számú, hatalmasra nőtt eukaliptuszfák sorakoznak. Nem csoda, hogy ez a hely a koalák igazi és szinte háborítatlan paradicsomaként ismert. Ausztráliában sehol máshol nem lehet több koalát látni a szabadban, mint itt! A forró nyári hónapokban az erdők árnyéka csodálatos hűst kínál. A gyönyörű esőerdő és a tengerpart sok kisebb-nagyobb sétára csábít. S ha mindez a látnivaló nem lenne elég, akkor a Cape Otway végén az ausztrál kontinens legrégebbi világítótornya áll. A világítótorony 90 m magas, és a tetejéről fantasztikus kilátás nyílik a zord sziklás tengerpartra.

 

Port Stephens, Új-Dél-Wales

 

Itt nagy az esély arra, hogy láthatunk koalát. Forrás: haveyoursay.portstephens.nsw.gov.au

 

A Port Stephens, egy gyönyörű, nagy, mintegy 134 négyzetkilométeres természetes kikötő, az ausztráliai Új-Dél-Wales Hunter régiójában található. A Port Stephens a Port Stephens-Great Lakes Marine Park területén fekszik, Sydneytől mintegy 160 kilométerre, északkeletre. Nyugodt légköre és természeti környezete miatt népszerű igazán. Az egyik hely, amelyet nem szabad kihagyni a koala megtekintő körutunkon.  Itt található a The Tilligerry Habitat, amely egy kilenchektáros természetvédelmi terület, amit az azonos nevű nonprofit szervezet gondoz. A végső cél a koalák védelme és természetes élőhelyének megőrzése. Az élőhely még a legmagasabb szintű fenntartható ökoturizmus-minősítést is elnyerte Ausztráliában. Számos faút vezet át a kis természetvédelmi területen: részben a tenger mentén, részben egy eukaliptuszfákkal teli kis erdőn keresztül. A koalák itt nagyon jól megfigyelhetők: gyakran a fák ágain, vagy épp a fa tetején fedezhetjük fel őket. Határozottan megvan az esély arra, hogy lássuk őket itt a vadonban, de türelmesnek kell lennünk. A Tilligerry Habitat információs központjában szívesen adnak térképet, és azt is megosztják a látogatóval, hogy hol láttak utoljára koalát.

 

Kenguru-sziget, Dél-Ausztrália

 

A Kenguru-szigeten nemcsak kengurukat lehet látni. Forrás: audleytravel.com

 

Ez a hely egyértelműen a természet szerelmeseinek álma.

Ausztrália harmadik legnagyobb szigete, ami jóformán még érintetlen.

1802-ben Matthew Flinders brit felfedező, angol utazó és térképész fedezte fel a szigetet, amikor legénységével itt haladt át. Nem volt mit enniük, ezért az itt élő kengurukat ették meg, hogy életben maradjanak. Ezekről a sötétbarna óriáskengurukról nevezték el a szigetet, hálából, hiszen nekik köszönhették az életüket. A kenguruknak egyébként több nemzete él itt. A szigeten koalák talán még a kenguruknál is nagyobb számban találhatók meg, ezért sokan úgy vélik, hogy akár Koala-szigetnek is lehetne nevezni a kenguruk földjét.

Ebben a régióban az eukaliptuszerdők léte veszélyben van, mivel a rengeteg koala nagyon sokat elfogyaszt a leveleikből. Egy kifejlett koala naponta legalább egy kiló eukaliptuszlevelet fogyaszt el. Ezért próbálják megakadályozni, hogy jobban elszaporodjanak a koalák, még pedig úgy, hogy nyilakra fogamzásgátló szert csöpögtetnek.

A Kenguru-sziget az egyetlen olyan régió Ausztráliában, ahol nincs chlamydia a koalák között – ez egy szexuális úton terjedő betegség, amely végzetes az erszényes állatok számára. Mivel az erdőtüzek a Kenguru-szigetet sem kímélték, számos koala életét vesztette, ezért a sziget lakóinak védelme még fontosabbá vált az önkéntesek és az állatklinikákon dolgozó segítők számára. Mára a koalák élőhelyének mintegy 20 százaléka maradt meg, így gondot jelent az, hova költöztessék az állatokat.

A 4350 négyzetkilométeres szigeten 19 természetvédelmi terület és nemzeti park is biztosítja az érintetlen vadon megőrzését. A vadőrök az oroszlánfókákhoz is elkalauzolják a turistákat. Illetve, ha már itt vagyunk, érdekes látvány lehet a hangyászsün, amely olyan emlős, ami tüskés, csőre van, de tojásokat rak le.

 

Phillip Island, Victoria

 

A szigetet 1798-ban fedezték fel. Forrás: visitvictoria.com

 

A Phillip-sziget ausztráliai sziget, Victoria államban, Melbourne-től, mintegy 125 km-re, délre-délkeletre.  A 22 km hosszú és legfeljebb 10 km széles sziget 101 km² nagyságú. A szigetet Arthur Phillip kormányzóról, Új-Dél-Wales első kormányzójáról nevezte el George Bass felfedező és tengerész, aki nyitott bálnahajóval hajózott, amikor 1798-ban megtalálta a szigetet.

A sziget 1826-ban kezdett el benépesülni, amikor Wright kapitány tábort vert a mai Rhyll közelében. Amikor a franciák is itt akartak letelepedni, addigra már az angolok teljesen birtokba vették a helyet. Ami nem is meglepő, hiszen az éghajlat itt nagyon kellemes, télen viszonylag meleg van, nyáron pedig kellemesen hűvös az idő, az állandó szellő miatt. A szigetet a San Remo és Newhaven közötti 640 méter hosszú hídon keresztül érjük el. Melbourne-ből a Phillip Island légitársaság repülőivel is elérhető, hetente többször is indítanak oda járatokat, vagy ha nem szeretnénk repülni, akkor a Stony Point komppal is eljuthatunk oda.

A sziget egyedülálló természetvédelmi terület, ahol pingvinek, fókák, sasok, koalák és más állatok élnek természetes környezetükben. A San Remohoz tartozó kis üdülőfaluban, Newhavenben van egy információs központ, ahol részletes információs anyagokat kaphatunk a szigetről, valamint jegyeket kaphatunk a Pingvin Parade-ra. Rhyll egy festői horgász- és üdülőfalu a régi idők maradványaival. Pelikánok, hattyúk és íbiszféle madarak látványa tárul elénk, ha ellátogatunk a szigetre, ahol akár az úszást, de a szörfözést is kipróbálhatjuk.

 

Tucki Tucki Természetvédelmi Terület, Új-Dél-Wales  

 

A fákon sok koalát láthatunk. Forrás: australia247.info

 

Ezt a négyhektáros rezervátumot 1958-ban hozta létre a koalákkal foglalkozó helyiek bizottsága. Céljuk a helyi koala populáció és élőhelyének megőrzése volt. Lismore-tól körülbelül 15 kilométerre található a Wyrallah úton, 5 és fél kilométerre délre Wyrallah falutól. Miközben a rezervátumon sétálunk, a fákon koalákat fedezhetünk fel.

 

Tidbinbilla, Canberra, ACT

 

Tidbinbilla alkalmas hely arra is, hogy a koalák kalandokat éljenek át. Forrás: wanderlust.co.uk

 

A Tidbinbilla egy 54,5 négyzetkilométeres természetvédelmi terület a Namadgi Nemzeti Park szélén. Nem messze található Canberrától, Ausztrália fővárosától, az ausztrál fővárosi területen. A Tidbinbilla terület kiválóan alkalmas sétákra.

Ezeken a sétákon kengurukat, kacsacsőrű emlősöket, koalákat, madarakat, emukat és más vadon élő állatokat láthatunk. A különböző élőhelyek, mint például a tavak, folyók, az esőerdők és a száraz erdők gyönyörű növény- és állatvilágot kínálnak. 2003-ban egy erdőtűz elpusztította a park kilencvenkilenc százalékát, aminek eredményeként számtalan állat is életét vesztette. A Tidbinbilla völgy olyan élményeket kínál, amelyeket sehol máshol nem kapunk meg. Nemcsak, hogy bővelkedik a túra útvonalakban, ahol akár piknikezhetünk is, de még koalákat is láthatunk az eukaliptusz erdőben.

A völgy oldalai meredekek, érintetlenek, és az őslakosok és az európai telepesek történetét mesélik el. Az őslakosok itt tartották a különböző szertartásaikat. A rezervátum egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye a Birriagi sziklamenedék, ahol a mai napig megtalálhatók a legrégebbi őslakos településnyomok. Itt van a Bogong Rocks is, amely a legrégebbi időkből fennmaradt őslakos lelőhely. A Tidbinbilla nagyszerű hely, ahol láthatjuk a koalákat.


Port MacQuarie, NSW

 

A Koala Kórházban látogathatjuk a koalákat. Forrás: coastbeat.com.au

 

Port Macquarie egy tengerparti város Port Macquarie-Hastings önkormányzati területén. Ausztráliában, Új-Dél-Wales középső északi partján található, mintegy 390 km-re, északra Sydneytől és 570 km-re, délre Brisbane-től, közvetlenül a Hastings folyó torkolatánál. Egyébként ez az egyik legrégibb település Új-Dél-Wales északi partján.

A 42 000 lakosú kisvárosba különösen a családok, nyugdíjasok és szörfösök látogatnak el szívesen. Az üdülőhely gyönyörű homokos strandjairól ismert, amelyek horgászatra, szörfözésre és napozásra csábítanak. Az egyik legfontosabb hely itt a Koala Kórház, ahol a beteg és sérült koalákat ápolják, és népszerű a Koala Park is. A régió lédús eukaliptuszfái között sok ilyen aranyos erszényes állat él. De a Tacking Point világítótorony, a történelmi épületek és a nagyszerű kilátók is Port Macquarie népszerű látnivalói közé tartoznak. A párás szubtrópusi klímát meleg nyár és hűvös tél jellemzi. A Sea Acres Nemzeti Park szintén egy olyan látnivaló, amit érdemes megnézni.

Különféle vezetett túrákon vehetünk részt Ausztrália legnagyobb fennmaradt szubtrópusi tengerparti esőerdejében. Érdemes ellátogatni a Windmill Hill rezervátumba, ami egyébként piknikezésre is alkalmas hely. Az északi Town Green Parktól a déli Lighthouse Beach-ig egy 9 kilométeres tengerparti útvonal vezet. Útközben vannak itt strandok, kávézó, kilátó és több park is. A Kooloonbung Creek Természetvédelmi Park látnivalói közé tartozik a történelmi temető, a sétautak és a mangrove erdők. A város északi részén található Limeburners Természetvédelmi Terület a legalkalmasabb kempingezésre, vagy horgásztúrákra. Az esőerdőkkel övezett strandok tökéletesek úszásra, szörfözésre és pihenésre. Ezen kívül delfinek egész évben láthatók, májustól novemberig pedig még bálnákat is láthatunk Port Macquarie partjainál.

 

The You Yangs, VIC

 

Ezen a területen a természettudósok körbevezetik a látogatókat. Forrás: echidnawalkabout.com.au

 

A You Yangs gránitgerincek sorozata, amelyek 319 méterrel a lapos és alacsonyan fekvő Werribee-síkság fölé emelkednek Victoria déli részén, Ausztráliában, körülbelül 5 km-re, nyugatra Little River vidéki városától, 55 km-re, délnyugatra Melbourne CBD-től. Geelongtól 22 km-re, északra.

A hely remek lehetőséget kínál az ausztrál állatok természetes élőhelyének megtekintésére, különös tekintettel az eukaliptuszfákon élő koalákra. A park természettudósai nagyon segítőkészek, szívesen elkalauzolják a turistákat a park azon területére, ahol valószínűleg megpillanthatunk néhány koalát a fákon. Elmagyarázzák az állatok szokásait és életmódjukat is. Az ösvények megfelelően karbantartottak, így könnyen sétálhatunk a környéken. Autóval is mehetünk egy darabig, rengeteg parkolóhelyet lehet találni. A bejárat közelében pedig WC és piknikezőhelyek is találhatók.

 

 

A legjobb koala-rezervátumok, vagy koalaparkok

Ezeken a helyeken rengeteg koalát láthatunk.

 

Lone Pine Koala Sanctuary

 

A világ legnagyobb koala-rezervátuma. Forrás: viator.com

 

A Lone Pine Koala Sanctuary egy 18 hektáros koala-rezervátum Brisbane külvárosában, Fig Tree Pocketben, Queensland államban, Ausztráliában. 1927-ben alapították, ez a világ legrégebbi és legnagyobb ilyen jellegű koala-rezervátuma. Ez a gyönyörűen rendezett park szép betekintést nyújt a sokrétű ausztrál állatvilágba. Olyan állatokat is láthatunk itt, amelyeket egyébként Ausztrália szabad területein nem látunk általában. De ami a legjobb az egészben: simogathatunk koalákat is. Igaz, hogy elég elkeserítő, de általában erre órákig kell várni, mivel nagyon hosszú a sor, és nyilván egy ilyen helyen az állatok jóléte az első. Ha lehetőségünk van megsimogatni egy koalát, az nagy szerencse, mivel a jegyek 11.00 órára elfogynak. Ez a rezervátum az egyik legjobb hely, ha közelből szeretnénk az állatokat megnézni, mivel van olyan területe, ahol például a kenguruk között sétálunk el. Sok állat pedig olyannyira barátságos, hogy még azt is megengedi az embernek, hogy nagyon közel menjenek, és akár még meg is simogassák őket. Természetesen, ha az állatoknak ez már zavaró, akkor visszamehetnek azokra a területekre, amelyek el vannak zárva a látogatóktól. Természetesen nemcsak kenguru és koala él a rezervátum területén, hanem például vombatfélék, erszényes ördög, hüllők is. Jó elég közelről látni ragadozó madarakat, vagy terelőkutyákat, akik a birkanyájat próbálják egyben tartani. A Koala Kórházba is el lehet látogatni, és itt díjtalan a belépés, ráadásul délután 3-kor még a koalák etetését is meg lehet nézni. Itt vezetett túrákat is szerveznek, ahol többet megtudhatunk a koalákról és életükről. Egy hónapos önkéntes munkavégzésre is van lehetőség, ahol az állatokkal dolgozhatunk, ez idő alatt még akár egy kis koalabébi felnevelésében is segédkezhetünk.

 

Phillip Island Koala Természetvédelmi Központ

 

Itt mindig figyelik a koalákat. Forrás: wwf.org.au

 

Phillip Island egyik legnagyobb látnivalója a Phillip Island Road és a Harbison Road környékén található Koala Természetvédelmi Központ.

A koalák szabadon élnek itt, noha szinte mindig megfigyelik őket. Mivel jól érzik magukat, ez egyáltalán nem jelent számukra problémát. A Koala Természetvédelmi Központ kifutóit a fa tetejére helyezték át, hogy jobban lehessen látni az aranyos eukaliptuszlevél evőket.

 

Port Macquarie Koala Kórház

 

Az önkéntesek teljes szívvel gyógyítják a megsérült koalákat. Forrás: int.sydney.com

 

Elég az út szélén lévő sérült állatokból! Így gondolhatta 1973-ban két boltos Port Macquarie tengerparti városában, mielőtt létrehozták a koalák kórházát. Jean és Max Starr befogadták otthonukba a sérült és árva koalákat, majd miután meggyógyították őket, visszaengedték a vadonba. Ami ezzel az önzetlen segítséggel kezdődött, az mára nagy ügy lett. Egy nagy Koala Kórház (angolul: „Koala Hospital”) működik, sok önkéntessel . A nonprofit szervezet teljes szívvel-lélekkel elkötelezett az állatok egészsége mellett. Azok a koalák, akik súlyos sérüléseik miatt soha többé nem élhetnek az ausztrál vadonban, életük végéig a Koala Kórházban maradhatnak. S csodálatos, hogy ezeket a kedves kis állatokat közelről csodálhatjuk meg.

 

 

Forrás:

animalsaroundtheglobe.com

Tetszett a cikk?

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »