A süni, aki nem hagyja abba a mosolygást

A süni, aki nem hagyja abba a mosolygást


Rick, a mindig mosolygó süni

Ismerkedjünk meg Rick-kel, a sündisznóval, aki mindannyiunknál menőbb, legalábbis követői száma ezt mutatja. Ricknek saját Instagram fiókja van, és már 120 000 követővel rendelkezik. Mit kell tudni a tündéri süniről?

Rick a lehető legjobb életet éli, 4 éves, egy valóságos szupermodell a kamerák előtt, modellkészségének köszönhetően pedig a világ minden táján feldobja az emberek hangulatát. De nem volt ez mindig így. Amikor tulajdonosai átvették őt a tenyésztőtől, akkor félénk volt ez az afrikai törpesüni, és nem sok örömet okozott új „családjának”, akik azt gondolták, a sündisznó nem szereti őket. Ricknek időre volt szüksége, míg végre kinyílt, és lassanként vidám kis fickó lett belőle, aki a szomorú napokon is megmosolyogtatja gazdiját.

A kis Rick annyira aranyos, hogy muszáj volt őt lefényképezni, és kiderült: rendkívül jól bírja a kamerát, úgy viselkedik előtte, mint egy szupermodell.

A róla készült képek pedig mesésen sikerültek, ha végignézed őket, készülj fel egy cukiság-túlterhelésre!

                                    

 

 

Afrikai törpesün, mint háziállat!                                          

Az afrikai törpesün (Atelerix albiventris) mint házikedvenc már Magyarországon is jelen van, 2008. óta egyre csak nő a népszerűsége ezeknek az elbűvölő, könnyen tartható tüskéshátúaknak.

Az afrikai törpesünt két afrikai sünfaj keresztezésével hozták létre, kimondottan hobbitartás céljára. A törpesün éjszakai életmódot folytató rovarevő állat, napközben rejtekhelyén elbújva pihen, és alussza végig a nappalokat. Alkonyatkor kezd aktív lenni, éjjel van elemében. Ennek előnye, hogy nappal, amíg a gazdi dolgozik, iskolában van, lelkifurdalás nélkül magára hagyhatja a törpesünit, ő úgyis az igazak álmát alussza. Hátránya: kisgyereknek nem való, és a sünit úgy kell elhelyezni, hogy ne közvetlenül az alvóhelyünknél legyen, mert zavarhatja éjszakai nyugalmunkat.

 

 

 

 

Felügyelet mellett nyugodtan kiengedhető a ketrecéből a lakásba, semmit nem rág meg, nem tesz tönkre. A törpesün remekül tartható egyedül is, nem igényli másik süni társaságát. Alapvetően magányos állatok, a tartósan együtt tartott állatok esetében gyakran alakulnak ki verekedések.  Ha mégis két állatot szeretnénk együtt tartani, annak mindenképpen két nősténynek kell lennie. S arra mindenképpen figyelnünk kell, hogy mozgás- és játékigényét ki tudja elégíteni. Félénk állatok, hirtelen zaj vagy mozdulat hatására összegömbölyödve puffognak, fújtatnak. Folyamatos foglalkozás mellett megszelídülnek, és miután megismerték hangunkat és illatunkat, megszoktak minket és biztonságban érzik magukat, bátran kézbe vehetőek, lesimított tüskéikkel nem szúrnak. Tanulási és szociális készségeik valamivel fejletlenebbek a húsevőkhöz és rágcsálókhoz képest. Álmából is nyugodtan felkelthetjük, legfeljebb, ha olyan természetű, először összegömbölyödik, esetleg durcásan puffog ránk, de ezt hamar abbahagyja. Persze a törpesünök sem egyformák: egyikük jobban elvan kézben, a másik kevésbé.

 

 

 

 

Látásuknál sokkal fejlettebb szaglásuk segíti a törpesünöket a sötétben. Az afrikai törpesün a nálunk honos sündisznóval ellentétben nem alszik téli álmot, mivel Afrikából származik. Hirtelen, jelentős hőmérséklet-csökkenéskor azonban némely süni megpróbálkozhat a "bealvással", ezt azonban mindenképp meg kell akadályozni. Nagy mozgásigényük miatt érdemes lehetőleg minimum 0,5 x 1 méteres, jól szellőző műanyag aljú rácsos ketrecben elhelyezni őket. Aljzatnak érdemes papírcsíkokat, esetleg természetes alapú macska almot használni. A faforgács erőteljes illata irritálhatja érzékeny szagló szervrendszerüket, a finom szemcsés, homokszerű almok pedig összetapadva lábaikra ragadhatnak, és bőrgyulladás kialakulásához vezethetnek. A sünök bélsara gyakran kissé pépes, és ragacsos nyomot hagyhat maguk után, ezért mindenképp érdemes gyakran takarítani és cserélni az elhasználódott alomanyagot.

 

 

 

 

 

 

 

A törpesün táplálkozása teljesen eltér a rágcsálókétól. Bár a természetben a sünök nagyrészt rovarokat, férgeket, csigákat fogyasztanak, alkalmanként különböző állatok tojásai, és növényi részek is felkerülnek az étlapjukra, háziállatként tartva fő táplálékát a macskaeledel, élő rovarok (pl. lisztkukac), és egyéb, magas fehérjetartalmú eledelek jelentik. Etetésükkor a magas fehérje (30-50%) és viszonylag magas rosttartalmú, valamint alacsonyabb zsírtartalmú (15%) eleségek adására kell törekedni. Az eleség alapjának megfelelnek a kifejezetten sünök számára előállított gyári tápok, de ha ilyen nem áll rendelkezésünkre, egy jó minőségű, alacsonyabb zsírtartalmú macskatáp is megfelelő lehet. Ezekből állatunk aktivitásától és életkorától függően napi 2-3 (max. 4) teáskanálnyi mennyiséget javasolt felkínálni. Emellett 1-2 teáskanálnyi egyéb fehérjeforrást (lisztkukac, apróbb rovarok, főtt tojás, kevés főtt hús, sovány túró), illetve zöldségeket, gyümölcsöket (bab, főtt répa, borsó, paradicsom, alma, körte, szőlő, stb). A keményebb, nagyobb darab szilárd eleségek könnyen felragadhatnak a sün szájpadlására, ezért érdemes azokat kisméretűre aprítva, vagy főve felkínálni. A sünök legfőképp zsákmányuk felkutatása érdekében végzik a napi testmozgás jelentős részét, ezért fogságban tartva, készen kapva az eleséget könnyedén elhízhatnak. Az elhízás számos egészségügyi problémát von maga után, ezért kerüljük a túlzott etetést!

 

 

 

 

 

 

A törpesünök átlagos élettartama fogságban 4-6 év körül várható. A természetben nagy távokat képesek kocogással, és mászással megtenni a zsákmányállatok nyomában. A tágas ketrec mellett is javasolt naponta pár órányi futkározási lehetőséget biztosítani számukra nyílt, biztonságos terepen, illetve javasolt a ketrecben futókerék elhelyezése is. Utóbbiból javasolt olyat választani, melynek fokai között a futókerék zárt, ezzel megelőzve, hogy sünink apró lábai a fokok közé beakadva megsérüljenek. A ketrecet lehetőleg ne tegyük direkt napfényre, és javasolt zártabb búvóhely biztosítása is. Az ideális hőmérséklet számukra a szobahőmérséklet környékén alakul: sem a túl hideget, sem a kifejezett meleget nem viselik jól.

 

 

 

Forrás:        

instagram.com/rick_the_hedgehog

torpesun.eu

netvet.hu

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »