A pulyka nevelése nem olyan nehéz, mint azt sokan hiszik

A pulyka nevelése nem olyan nehéz, mint azt sokan hiszik


A napos pulyka nagyon kis esetlen tud lenni.

A köztudatban úgy él, hogy a pulyka nevelése sok gonddal jár. Pedig ha néhány alapvető szabályt betartunk, könnyen fel lehet nevelni a pulykát is. Cikkünkben hasznos tanácsokat szedtünk össze a helyes és eredményes pulykaneveléshez.

Amikor a kispulyka kibújik a tojásból, igen rosszul lát, és a házityúk naposcsibéjéhez képest egy kissé ügyetlenebb. Ezért a legjobb, ha fekete fóliát vagy hullámpapírt teszünk alájuk, hogy így könnyebben észrevehessék a világosabb színű takarmányt. Az is hasznos, ha minden egyes apróság csőrét bedugjuk a vizesedénybe, így azok elkezdenek inni – írta a Magyar Mezőgazdaság.

A pulyka nevelése nem olyan nehéz, mint azt sokan hiszik

A pulyka nevelése nem olyan nehéz, mint azt sokan hiszik

Vannak olyan tenyésztők is, akik a takarmányos vagy a vizesedénybe üveggolyót tesznek, és így az érdeklő pipék akaratlanul is rátalálnak az eleségre, illetve az ivóvízre. Az almozás szempontjából az a legjobb, ha csak két hét után kapnak szecskázott búzaszalmát, esetleg faforgácsot, hiszen ha még nem tanulták meg, hol keressék a táplálékot, képesek akár annyira sok fölösleges alomanyagot is felszedni, hogy az a begyükben felduzzadva az elhullásukat is okozhatja.

 

A pulyka nevelésénél magasabb hőmérsékletre van szükség, mint a legtöbb más naposbaromfinál. A legkedvezőbb nekik, ha egy 20-21 fokos helyiségben 35-37 °C-on kezdjük el nevelni állatainkat. De sosem szabad túlfűtenünk a helyiséget, mert ettől bágyadtabbak lesznek, kevés takarmányt fogyasztanak, növekedésük lelassulhat, miközben pazaroljuk az energiát is. Általában azt mondhatjuk, hogy a nevelés első heteiben a pulyka férőhelyigénye a házityúk csibéiének mintegy kétszerese.

A vizet sose az infralámpa közelébe, hanem attól a lehető legtávolabb tegyük!

Forrás: magro.hu

Bár ma már kiváló minőségű pulykatápok vannak forgalomban, többször is előfordul, hogy mégsem juthatunk hozzá. Ezért mgtörténhet, hogy a terményboltokban csak megrendelésre, zsákos kiszerelésben adják el a pulykatápokat, de ha csak pár pipénk van, ezt nem gazdaságos megvásárolni.

A pulyka nevelése állati fehérjében gazdag takarmányt is igényel

A kispulykáknak a házityúk csibéjéhez képest igen sok állati fehérjében gazdag takarmányra van szüksége, ezért kell takarmányukhoz túrót vagy főtt tojást is keverni. Ha mindezeket betartjuk, már csak arra kell ügyelni, hogy amikor a pulyka bőrképletei, azaz a bibircsókok előtűnnek, az állatok gyakran belázasodnak. Ilyenkor különösen kímélni kell őket a lehűléstől. Ezt követően azonban baromfiudvarunk egyik legellenállóbb lakói lesznek majd.

Tetszett a cikk?

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »