A kacsa, aki hajjal született

A kacsa, aki hajjal született


Amikor arról beszélünk, vagy olvasunk, hogy mely háziállatok az emberek kedvencei, akkor a leggyakoribbak a kutyák, majd őket követik a macskák, a halak és a madarak. Ez utóbbiak közül általában a papagájok, és a pintyek vezetik a népszerűségi listát, bizonyára senkinek nem jutna eszébe házi kedvencként egy kiskacsát tartani. Pedig nem is biztos, hogy olyan rossz döntés lenne. A kacsák egyszerre imádnivaló és vidám lények. Láttál már kiskacsákat, amint sorba rendeződve követik az anyjukat, vagy a szülő hátán kapaszkodnak, miközben felfelé úsznak? Ám általában nem háziállatként tartják őket. Bár, ha emlékszel még a Jóbarátok című sorozatra, talán eszedbe jut az a néhány jelenet, amikor Joey és Chandler kiskacsát tartottak az otthonukban. De a való életben eléggé ritkán fordul elő, hogy valaki egy kiscica helyett kiskacsát neveljen.

 

 

A pennsylvaniai Holly Mead-nek sok kacsája van, és nem azért, mert kacsatenyésztő, vagy ilyesmi. Ő csupán azért tart kacsákat, mert családjával együtt nagyon szeretik őket, és úgy gondolják, házi állatnak is kiválóak. Habár az összes kacsája szép és kedves, de az egyikük különösen szemet gyönyörködtető. Ő pedig nem más, mint Gertrude, aki gyönyörű frizuráját sokan irigylik. Dauerozásra emlékeztető haja miatt igazán ismert személyiségekhez hasonlították már az Instagramon saját követőtáborral rendelkező kacsát, így George Washingtonhoz, Erzsébet királynőhöz, és Albert Einsteinhez is. Nők – és férfiak is – ilyen dauerozott frizurát viseltek a korábbi évszázadokban.

 

 

Gertrude Instagram oldala a MyPetDucks és több mint 18 000 követője van. Szerepelt már folyóiratokban, bulvárlap címlap fotóján az Egyesült Királyságban és néhány hirdetésben is szerepet kapott. Az egész egy fotóval kezdődött, ami vírusként terjedt el az interneten, ettől pedig nőtt a népszerűsége. Rengeteg szerződése van, bent lakik a házban, és pelenkát hord. Napjainkban már négy és fél éves pekingi kacsa, aki már ezzel a mesés hajjal bújt ki a tojásból. Gertrude egy különleges lény, nemcsak a haja miatt, hanem a személyisége is más, mint a többieké. Valódi díva, aki sok embernek boldogságot okoz világszerte. Ha valaki levert, vagy mentális, esetleg fizikai egészségügyi problémái vannak, a legjobb, ha kacsát tart, mert ők biztosan mosolyt tudnak csalni az ember szemére. A segítőkészsége is említésre méltó, idősotthonokba látogat.

Habár Golde nevű bátyját még egy éves korában megölte egy mosómedve, Gertrude mégsem magányos. 20 kacsával, 12 libával és 25 csirkével osztja meg a szeretetet, amit Holly családjától kap. Maga Gertrude rendkívül barátságos, az idő nagy részében nagyon visszafogott. De ha figyelmet akar kivívni magának, akkor bizony hangosan rikácsol. A nevére hallgat, és ha szólítják, azonnal válaszol. Holly 82 éves édesapja a kedvenc családtagja. A kacsák nagyszerű házi kedvencek! Hűségesek a családjukhoz, és gyakran nyomot hagynak az emberekben. Azonban azzal is számolnunk kell, hogy rendkívül rendetlenek, így nagyon sokat kell takarítani utánuk.

 

 

Egy kacsa nem háziállatnak lett megalkotva, ezért az, aki mégis úgy dönt, hogy kacsát tart, jól fontolja meg előtte, mielőtt belevág. Ugyanis egy kiskacsára is oda kell figyelni, és meg kell adni neki a szükséges gondoskodást. Éppen ezért senki ne rohanjon azonnal a tanyasi boltba egy kacsabébit vásárolni. Mint minden háziállathoz, ehhez is hozzátartozik a munka és a felelősség, ezért mindenképpen jól át kell gondolni. Holly úgy gondolja, mindezzel érdemes tisztában lenni, mielőtt rászánjuk magunkat, hogy kacsát vásárolunk, és csak akkor érdemes belevágni, ha valóban időt tudunk rá szakítani. A kacsák nem olyanok, mint az aranyhalak, akiket elég csak etetni, és aztán békén is hagyhatjuk őket. Szeretetet, és figyelmet igényelnek. Nagyon társasági állatok, és szomorúak lesznek, ha nem kapnak kellő figyelmet. Ha vannak társaik, akkor nincs szükségük annyi odafigyelésre az emberek részéről. De ha háziállatként veszünk egyet, érdemes megfontolni, hogy lesz-e elég időnk arra, hogy velük legyünk. A kacsa 10 évnél is tovább élhet, így ez egy hosszú ideig tartó elköteleződés.

Egy házi kacsa NEM tud túlélni a szabadban egyedül, ezért ha aranyos kiskacsákat kapsz, és úgy döntesz egy idő után, hogy nem akarod őket, ha már nagyok, akkor sem szabad egy tóba dobni őket. Sajnos ez gyakran megtörténik. Ezt mindenképpen figyelembe kell venni, mielőtt hazavinnénk egy kiskacsát húsvétkor. Vásárlás előtt mindenképpen győződjünk meg róla, hogy gondoskodni fogunk róluk. Noha a kacsa tartása nem mindennapi, Gertrude tökéletes példa arra, hogy az elszánt állattartók számára ez lehetséges.

 

 

A kacsák vérmérséklete sokkal jobb, mint a libáké és a kakasoké, így nem csípnek hirtelen haragból. Véletlenül elkaphatják az ujjaidat, amikor simogatod őket, vagy finomságokat adsz nekik, de ez nem árthat. Szeretik a fényes és mozgó tárgyakat, például a tükröket, a harangokhoz rögzített húrokat és a csillogó tárgyakat. Azt is észreveszed rajta, hogy a kacsa mikor örül, amikor meglát téged, mert olyan hangot adnak ki, amiből felismerhető. Ha bekerítik gazdáikat, vagy közvetlenül mellé állnak, akkor az már a bizalom jele. Egyes kacsák szívesen hallgatnak zenét, így a gazdik kísérletezhetnek a dallamok lejátszásával kis tollas barátaiknak, ha már jól érzik magukat az új környezetben. Ezek a kis tollas állatok képesek úgy kalandozni velünk, mint a kutyák. El tudod őt vinni úszni, vagy kirándulni is akár.

 

 

Holly szerint minden kiskacsának saját egyénisége van, és sokkal okosabbak, mint azt a legtöbb ember hinné. Ráadásul hűségesek gazdáikhoz, és hatalmas örömet hoznak az ember életébe. Bár a kacsák sokkal kevésbé bújósak, mint például a kutya vagy a macska, mégis szeretik a kellemes has-dörzsölést. A kacsák követik gazdáikat, abban a reményben, hogy finomságokat kapnak. Nagyon szórakoztató őket nézni is, mivel szeretnek játszani és vízben csobbanni.

 

 

Forrás:        

boredpanda.com                

Gertrude Instagram fiókja: instagram.com/mypetducks

Tetszett a cikk?

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »