A Föld legboldogabb állata

A Föld legboldogabb állata


Szupercuki az Ausztráliában élő quokka.

 

Mindannyian az állatok megszállottjai vagyunk – legyen szó a szeretett kutyánkról, egy halról, amit azért vettünk, hogy ne érezzük magunkat annyira egyedül az otthonunkban, vagy egy mindig doromboló macskáról, aki mindig okot talál a hízelgésre. Egy biztos: a világ sokkal unalmasabb hely lenne, ha nem élnének körülöttünk állatok, főleg azért, mert imádnivalóak, és fontosak is a környezetünk számára. Mindenki – aki szokott a nagyvilágról olvasni, vagy megnéz egy dokumentumfilmet – tudja, hogy Ausztrália széles körben ismert változatos vadvilágáról. Emlékszel azokra a szörnyű pókhálótakarókra, amikor az országot heves esőzések és áradások sújtották? Micsoda látvány! A pókiszony azonban azonnal eltűnik, amint meglátunk egy édes koalát. A rossz hír az, hogy mostani cikkemben nem koalás képeket mutatok. A jó hír viszont az, hogy a főszereplőim nem is a pókok lesznek. Az viszont biztos, hogy Ausztrália egyik legcukibb élőlényéről szól az írásom. Főszerepben a quokka, vagyis nálunk ismertebb nevén kurtafarkú kenguru.

 


 

Mi, akik nem Ausztráliában élünk, meglepődünk az ország sokszínűségén, népes állatvilágán. Elképesztő, hogy Ausztrália olyan sokféle egyedi állattal rendelkezik. Nos, egyesek szerint ez azért van így, mert Ausztrália egy kontinens része volt, amely sok-sok évvel ezelőtt elkülönült és szigetté vált, és emiatt az elszigeteltség miatt valahogy másként fejlődött. S ahogy elsodródott a déli sarkvidéktől, és az éghajlat melegebbé és szárazabbá vált, egyre több faj fejlődött ki és választotta a gyönyörű országot lakhelyéül. Viszont Ausztráliában nemcsak olyan szeretnivaló állatok élnek, mint a quokka, vagy a koala. A világ 25 legmérgezőbb kígyója közül 20-nak Ausztrália ad otthont.

Akkor összpontosítsunk végre a világ legboldogabb és egyik legcukibb állatára, a kurtafarkú kengurura.

 

 

Gondolj a kedvenc állatodra, és most szorozd meg az iránta érzett szeretetedet a százszorosára, mert azt mondják az ausztrálok, pontosan ezt fogod érezni, ha valaha egy quokkával találkozol. Még azok az emberek, akik nem annyira rajonganak az állatokért, sem hagyják figyelmen kívül ennek a kis lénynek a szerethető és örökké boldog arcát.

A quokkák körülbelül házimacska méretűre nőnek, és örökké mosolyognak. Rövid farkuk van, kicsi arcuk és kerek fülek helyezkednek el a fejük tetején. A quokkák büszkén birtokolják a „Föld legboldogabb állata” címet, amelyet olyan embertársaik adományoztak nekik, akik találkoztak már velük.

 

 

A hírességek is szívesen fotózkodnak velük.

 

 

A quokkák minden valószínűség szerint a Rottnest-sziget legkedveltebb és leghíresebb állatai. Általában éjszaka aktívak, és napjaik nagy részét árnyékos bokrok alatt töltik, ott alszanak és pihennek. Magokat, leveleket, füvet, gyökereket esznek, és hajlamosak lenyelni egyben az ételt, majd kilökni azt a szervezetükből és később rágják meg. Ráadásul a quokkáknak nem kell sok víz, és hónapokig is meg bírnak lenni ivás nélkül. A szigeten sok turista fordul meg, akik szeretnek ezeknek a kedves kis állatoknak a közelébe menni, viszont etetni nem tanácsos őket, mivel az emberi táplálék megbetegítheti és kiszáríthatja ezeket a szőrös cukiságokat.

 

 

 

Érdekes tény még a quokkákkal kapcsolatban, hogy rendkívül társaságkedvelőek, és szeretnek együtt maradni. Életük során 17 csecsemőt is világra hozhatnak. Bár a quokkáknak egyszerre csak egy kicsinye jön világra, de a kicsik elég gyorsan nőnek, így évente akár kétszer is szülhetnek.  

Előfordul olyan eset is, amikor a quokka mama veszélyt észlel, és kidobja a kicsi quokkát a zsebéből, ezzel elvonja a támadó figyelmét, így meg tudja menteni csemetéjét.

 

 

Bár a képeken a quokkák többnyire emberekkel láthatók, és annak ellenére, hogy folyamatosan zajlik a „quokka szelfi”, mert nagyon nehéz ellenállni a kis lények varázsának, azt azonban érdemes tudni, hogy Ausztráliában a kurtafarkú kenguru védett állatnak számít, és illegális megsimogatni őket. Ha valaki nem tartja be ezt a szabályt, és rajtakapják, akkor 300 dolláros bírságra számíthat. A képeken úgy tűnik, a kis állatok szívesen pózolnak a kameráknak, és nem bánják, hogy fotózzák őket, mégis jobb némi távolságot tartani tőlük, az ő érdekükben. Hiszen azzal, ha nem érintjük meg a quokkát, és nem etetjük, megvédjük.

 

 

Sajnos a quokkákat a kihalás veszélye fenyegeti, mivel az állatok az elmúlt 200 évben élőhelyük mintegy 50 százalékát elvesztették. Kulcsfontosságú, hogy megvédjük és segítsük szeretett állatbarátainkat, amikor és ahogy csak tudjuk. Ezért sem árt betartani a fenti szabályokat, hogy minél tovább éljenek és ezzel minket is boldoggá tesznek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás:

boredpanda.com

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »