A cuki házi nyuszi


 

Házi nyúl – Nyuszi

nyúl, nyuszi, házi nyúl, házinyúl

 

A házi nyúl vagy nyuszi a világ legkedveltebb háziállatának egyike. Nem csoda, mivel hosszú fülükkel, pihe-puha szőrükkel és szelíd szemükkel igazán bájosak. Ezzel egyidejűleg szociálisnak, könnyen kezelhetőnek számítanak és még áruk is kedvező. 

 

Nagy karám a saját kertben a legideálisabb

A nyuszi az egész évet kint töltheti a szabadban – amennyiben a kifutóban vagy egy védett, visszavonulásra alkalmas helyen, ahova rossz idő esetén, nagy hidegben vagy nagy melegben meg tud húzódni. Ez lehet egy faházikó, egy üreges fatörzs vagy más jellegű barlang. Egy nagy, biztonságos és időjárásálló karám a kertben illeszkedik a legjobban a nyuszi igényeihez. Az a legjobb, ha lehetősége van arra, hogy tapsifülesének saját kertjében építsen egy lakot. Az építéshez és az anyag kiválasztásához állatkereskedésekben vagy az interneten gyűjthet ötleteket. Az az ideális, ha egy kb. 6 négyzetméteres területet le tud keríteni, ahol a házinyúl kénye-kedvére kitombolhatja magát. Az elegendő hely mellett fontos az is, hogy alulról és felülről is megfelelően biztosítsák ezt a területet. A kerítést a lehető legmélyebben ajánlott a földbe ásni, hogy a szorgos tapsifülesek ne tudjanak utat ásni alatta. Fentről ajánlott egy tetővel vagy ráccsal védeni őket a macskáktól és más ellenségektől.

 

 

A nyuszi élhet lakásban is?

Természetesen a legideálisabb a kültéri kifutó a kertben, azonban azoknak az embereknek, akik lakásban laknak és nem rendelkeznek kerttel, sem kell azonnal elbúcsúzni az ötlettől, hogy saját ugrifülesük legyen. A lakásban tartás is lehetséges bizonyos körülmények között, amelyeket mindenképpen be kell tartani ahhoz, hogy a nyuszi jól érezze magát Önnél. Egy olyan házi nyúl, akinek egész nap egy kis ketrecben kell ülnie, lelkileg megbetegszik. Ezért gondoskodjon arról, hogy háziállatai naponta több órát szabadon futkározzanak. Azért, hogy megakadályozza azt, megrágcsálják a szőnyeget, a kábeleket, a konnektorokat vagy a szobanövényeket, ajánlott lakásában egy olyan nyúlbiztos területet kialakítania, ahol akár szem elől is tévesztheti őket. A beltéri kifutóban is kell elhelyezni rejtekhelyet és egyéb elfoglaltsághoz lehetőséget biztosítani: barlangok és járatok virágcserépből, üreges fatörzsek, csövek, gyökerek és házikók – a legjobb, ha több szinten helyezi el a berendezési tárgyakat, amelyeket rámpával köt össze.


Tetszett a cikk?

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »